Kultura
PREMIJERNIM NASTUPIMA DOMAĆIH I STRANIH GLAZBENIKA

Počelo prvo izdanje Gibanja - eksperimentalnog zvučnog događanja
Objavljeno 18. lipnja, 2021.
Premijernim izvedbama glazbenih kompozicija iz područja višekanalnog eksperimentalnog zvuka autora Andra Giunia i Dore Fodor te nastupom Ahoa Ssana, u Zagrebačkom je plesnom centru počelo prvo izdanje Gibanja, zvučnog događanja kojeg organizira muzikologinja Davorka Begović, u okviru udruge KONTEJNER i međunarodnog projekta Re-Imagine Europe.

Andro Giunio, grafički dizajner i glazbenik, izveo je elektroakustičku kompoziciju bez centra, pri čijem se radu koristio manipuliranjem i formiranjem petlji višekanalnih zvučnih zapisa ljudskog glasa, puhačkih i žičanih instrumenata. Vokalistica i audiovizualna umjetnica Dora Fodor izvela je vlastitu kompoziciju i zvukovnu pripovijetku Jeka, u kojoj poetski tematizira odnose glasa i jeke, za ovu prigodu zamišljene kao mitološko biće. Zagrebačkoj publici prvi put predstavio se pariški eksperimentalni glazbenik Aho Ssan sa svojim recentnim višekanalnim djelom The Falling Man. Naslov je aluzija na poznatu fotografiju Richarda Drewa koja je snimljena tijekom napada na Svjetski trgovački centar, a autor je u radu nastojao pronaći poveznicu tog nemilog događaja s krizom izazvanom pandemijom koronavirusa. Za razliku od poznate fotografije, izvedba je implicirala mnogo sretniji kraj.

Program Gibanja nastavlja se do 20. lipnja, a do sada su nastupili umjetnik Davor Sanvincenti, koji je izveo višekanalni rad "Ova šuma više ne postoji", nastao kao finalno poglavlje zvučnog kolaža terenskih snimki započetih prije 15 godina, Alex Brajković, koji je izveo "Cinctu", višekanalnu IDM kompoziciju te austrijski duo Rdeča Raketa s intenzivnim audiovizualnim performansom "… and cannot reach the silence", na kojem surađuju s videoumjetnicima Patrickom K.-H.-om i I.M. Klifom. Program trećeg dana Gibanja, petak, 18. lipnja, seli u tunel Grič gdje će multimedijski umjetnik Toni Meštrović predstaviti svoju novu prostorno-zvučnu instalaciju "Odzvuk od zvuka" te u Kulturni centar Mesnička, gdje će o svojim radovima pričati Alex Brajković, Dora Fodor i Davor Sanvincenti. Meštrovićeva instalacija za posjetitelje ostaje otvorena i u subotu i nedjelju, 19. i 20. lipnja.

Organizator programa Gibanja je KONTEJNER ǀ biro suvremene umjetničke prakse, a program Gibanja realiziran je kroz projekt Re-Imagine Europe, sufinanciran sredstvima Europske unije kroz program Kreativna Europa. Ulaz na Gibanja je besplatan, a program se održava u skladu s epidemiološkim preporukama Stožera civilne zaštite RH, pa je broj mjesta za sudjelovanje na izvedbama ograničen. Rezervacije karata nisu moguće, a sve koji žele osigurati mjesto na programu organizatori mole da dođu sat vremena prije početka nastupa podići svoju kartu na mjestu izvedbe. T.K.
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike