Tehno
BEZ PROBLEMA

Izdavanje digitalnih covid potvrda
Objavljeno 18. lipnja, 2021.
AKD, koji je zadužen za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda, nakon uspješno obavljenog pilot-testiranja sustava sa središnjim europskim pristupnikom (EU Gateway) proglasio je Hrvatsku prvom državom članicom koja je uspješno obavila pilot-testiranje sustava i potvrdila funkcionalnost i interoperabilnost sustava digitalnih zelenih potvrda (tako se zvao projekt u pilot-fazi, koji je poslije preimenovan u EU digitalne COVID potvrde).

Pilot-testiranje potvrdilo je kako su sve ključne komponente hrvatskog sustava funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda, koje je počelo s početkom lipnja. Već prvog dana čak 40.000 građana zatražilo je svoju digitalnu COVID potvrdu, a u prvom tjednu izdano je njih više od 100.000. Unatoč snažnom odzivu aplikacija radi bez ikakvih problema te se njome svakodnevno koriste građani koji su se cijepili ili preboljeli COVID.

Sustav uspješno generira QR kodove za sve tri vrste potvrda – o cijepljenju, testiranju i preboljenju te razmjenjuje javne ključeve s drugim državama članicama preko EU pristupnika. AKD je u sklopu projekta razvio i mobilnu aplikaciju za verifikaciju potvrda drugih država članica.

Za razliku od aplikacije za cijepljenje, s kojom su brojni građani imali problema u radu, a koja je probleme zadavala i zdravstvenim ustanovama, AKD je pokazao kako ipak možemo imati izuzetno dobru i funkcionalnu aplikaciju, i to prvi u EU-u.



Stoga, ako još niste, klikom na https://eudigitalnacovidpotvrda.hr/ i zatražite svoju potvrdu. M.R.
Sustav uspješno

generira QR kodove za sve tri vrste potvrda – o cijepljenju, testiranju i preboljenju

Najčitanije iz rubrike