Sport
VRIJEME ZA TOTALNU OFENZIVU

Izbornik mora biti odvažan:
Imamo samo jednu
opciju - dobiti Čehe
Objavljeno 17. lipnja, 2021.
Treba nam ta pobjeda, pa bi se u početnoj momčadi trebalo naći mjesta i za Petkovića i za Kramarića

Hrvatska još nikada na europskim prvenstvima nije bila bez bodovnog salda nakon prve utakmice. Štoviše, najčešće smo bili u poziciji koja nam je omogućivala miran nastup u drugoj utakmici, a to je na kraju rezultiralo time da nikada dosad nismo izgubili taj drugi susret na Euru.



Međutim, poraz na Wembleyu od Engleske podsjetio je na neke druge, manje dobre, tradicije. Naime, naša reprezentacija nikada nije prošla u drugi krug velikih natjecanja ako je poražena u njihovoj uvertiri. Prije ovog Eura dogodilo nam se to triput i sva tri puta na svjetskim prvenstvima (Meksiko 2002. i dvaput Brazil, 2006. i 2014.). No ti statistički podatci izazivaju znatno manje nelagode od jalovosti koju je Hrvatska pokazala u ofenzivi u prvom nastupu na Euru. Zapravo, ne samo u prvom nastupu na Euru nego i u mnogim susretima posljednjih godinu i pol dana.

Dalić o promjenama


Izbornik Zlatko Dalić nakon poraza od Engleske čudio se što se u javnosti pojavilo nezadovoljstvo. Ma nije ono izazvano rezultatom, nego načinom na koji je igrala Hrvatska. Zapravo, nismo igrali, nego smo pokušali parirati, a od viceprvaka svijeta ipak se očekuje više hrabrosti i odlučnosti. Protiv Češke bismo trebali vidjeti bitno drukčije postavljenu Hrvatsku. Ofenzivniju i odlučniju i opet s nekim novim rješenjima. Bar izbornik tako govori.

- Moramo promijeniti malo i sustav i način igre, pokušati drukčije otvoriti utakmicu. Bit ćemo ofenzivniji i tražiti veću probojnost. Bit će promjena. Svjesni smo onoga što nije bilo dobro protiv Engleske. Nedostaje nam više akcija, više dubine i ulazaka u prazan prostor. Nismo bili dovoljno okomiti, dolazili smo u završnicu akcija s premalo igrača i to za susret s Češkom moramo ispraviti. I hoćemo, jer moramo igrati na pobjedu - poručio je Dalić.

Ti su problemi detektirani davno, a do danas su uglavnom ostali neriješeni, a ne može ih se riješiti tako što će Dalić zamahnuti čarobnim štapićem. Morat ćemo ubrzati igru i povećati količinu trčanja i kretanja bez lopte. Protiv Engleske smo bili prestatični, posebno u veznom redu. Pozicijskom igrom teško je razbiti bilo koju obranu, a protiv Čeha će nas čekati čvrst blok, u to nema nikakve sumnje, jer njima će bod biti odličan ulov. Dalić kaže - mijenjat ćemo nešto. Lako za igrače, mijenjati treba način i mentalitet igre. Bit će zanimljivo vidjeti možemo li se u samo pet dana, koliko je bilo između susreta s Engleskom i Češkom, iz krajnje dekadentnog prestrojiti u krajnje ofenzivni sustav igre. Čehe moramo napasti, ali pitanje je jesmo li to u stanju napraviti na pravi način.

Izbor će biti važan


Zbog toga će iznimno važan biti izbor igrača za taj susret. Hrvatska će trebati raznovrstan napadački arsenal, prije svega puno više proboja i ubačaja s bokova. U posljednje vrijeme taj se segment nekako izbjegava. Puno se više pokušavamo probiti kroz sredinu pas-igrom, a to je najteži, a ujedno i najopasniji, način napadanja. U tom slučaju u igru se uvuče gotovo cijela momčad, koja može ostati prepolovljena samo jednim krivim dodavanjem, nakon kojeg može sijevnuti ubojita suparnička kontra. Zato zrakom lebdi pitanje što će Dalić mijenjati. S obzirom na dobre nalaze posljednjih pregleda lako je moguć povratak Dejana Lovrena, a isto vrijedi i za Bornu Barišića. No puno je važnije kako će izbornik poslagati vezni i napadački dio momčadi. Krenuti s tri ili dva veznjaka, Rebić ili Brekalo na desnoj strani, Kramarić ili Vlašić iza Petkovića, koji bi trebao predvoditi naš napad? Sve su to otvorena pitanja, a ako ćemo tražiti konačnu ofenzivu, što bismo morali, bar za početak, onda smo pobornici momčadi u kojoj će biti mjesta i za Petkovića i za Kramarića. Zna se kako Petković jako dobro otvara prostor iza svojih leđa za ulazak krilnih napadača ili srednjeg ofenzivnog veznog, a prednost Kramariću trebala bi biti činjenica što je on ipak najbolji realizator kojeg reprezentacija ima premda nije klasični centralni napadač. Osim toga, Petković je baš na reprezentativnom planu pokazao da mu egzekucija i nije tako stran pojam kako se ponekad čini kada igra u dresu Dinama. Zato smo mišljenja da bi njih dvojica bila savršen tandem za susret s Česima. To bi, pak, značilo kako će ostati mjesta za dva veznjaka, a te bi pozicije trebali zauzeti Modrić i Brozović. Postoji opcija i s Vlašićem iza Petkovićevih leđa, ali Hrvatska tako teško postiže pogotke u posljednje vrijeme da bi se Dalić morao odvažiti i postaviti oba svoja najjača napadačka oružja otpočetka u igru. Nije mu to strano, jer nešto slično napravio je na SP-u u četvrtfinalu protiv Rusije, kada su zaigrali Mandžukić i Kramarić. Tada je to izgledalo baš dobro.

Ipak, sve su to samo varijacije na temu. Ključan će biti mentalni trenutak naših reprezentativaca. To se odnosi na broj igrača koji će sudjelovati u završnici akcija, a taj je broj u posljednje vrijeme bio neprihvatljivo malen.



Dalibor Keler
Vedran Ćorluka pomoćnik izbornika Hrvatske

Zna se uglavnom koji je naš problem u posljednje vrijeme, ta završna faza. Jako dobro dođemo do posljednje suparničke trećine, ali tu nismo dosta konkretni, nema nas puno u završnici i taj nas problem prati. Tako je bilo i na posljednjoj utakmici, bez obzira na to što je to bila Engleska. Radimo na tome da se to popravi za sljedeću utakmicu

Zlatko Dalić hrvatski izbornik

Znamo što nije dobro u našoj igri i to ćemo popraviti za susret s Češkom, u kojem jednostavno nemamo drugog izbora nego igrati na pobjedu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike