Sport
POGON SZCZECIN

Bijelo-plavima će prijetiti 17-godišnje čudo od djeteta
Objavljeno 17. lipnja, 2021.
Pogon iz poljskog grada Szczecina, luke na ušću rijeke Odre, osnovali su 1948. izbjeglice iz Lvova nakon što su Rusi 1945. pripojili istočne teritorije Poljske. Naime, osnivači su prije bili navijači Pogona iz Lvova pa su u novi grad donijeli i tradicionalne klupske boje bivšeg kluba. Pogon je najpopularniji klub u gradu s oko 400 tisuća stanovnika. Nisu nikada bili prvaci Poljske, ali su dvaput bili viceprvaci (1987. i 2001.). Sezonu 2020./2021. završili su na trećem mjestu Ekstraklase što im je drugi najbolji klupski plasman. Trećeplasirani još su bili davne 1984. godine. U Kupu triput su bili finalisti, a u službenim europskim natjecanjima, ako izuzmemo nastup u Intertoto kupu, nisu nikada prošli u sljedeće kolo.

Trener momčadi je Kosta Runjaić, Srbin, rođen u Austriji, danas s njemačkom putovnicom. Prije Pogona trenirao je München 1860, Kaiserslautern, Duisburg, Darmstadt. U momčadi su i dvojica igrača koja su prošla HNL terene. Prvi je bivši vratar Hajduka Dante Stipica, jedan od zaslužnijih što je Pogon u protekloj sezoni primio najmanje pogodaka od svih klubova u Ekstraklasi. Stipica je bio proglašen i za najboljeg vratara poljske lige. Bit će to stoga obračun vratara s rekordima po sačuvanim mrežama. Stipica je, naime, ubilježio 17 "clean sheetova", vratar Osijeka Ivica Ivušić tri više. Drugi bivši HNL-ovac je nekadašnji nogometaš Rijeke Alexander Gorgon. U klub je stigao upravo s Rujevice i u 17 nastupa postigao je pet pogodaka. Svakako poznato prezime u momčadi je i Zahovič. Luka Zahovič sin je daleko poznatijeg nekadašnjeg slovenskog reprezentativca Zlatka Zahoviča. Premda napadač, nije se iskazao u Poljskoj. U 25 utakmica Zahovič junior postigao je samo dva pogotka. Zato je prva zvijezda kluba i najskuplje procijenjeni igrač na Transfermarktu Kacper Kozlowski, veznjak, 17-godišnje čudo od djeteta, koji se trenutno nalazi u kadru reprezentacije Poljske na Europskom prvenstvu. "Poljski Pogba" već je praćen od najvećih klubova, pa tako i od Manchester Uniteda i Juventusa. K.Lacković
PREOSTALI HRVATI DOZNALI POTENCIJALNE SUPARNIKE
I ostali hrvatski klubovi doznali su suparnike. Ako prođe islandski Valur, Dinamo će se u 2. pretkolu Lige prvaka sastati s ciparskom Omoniom iz Nicosije. Ako Islanđani iznenade "modre", tada bi Dinamo nastavio europski put u Konferencijskoj ligi protiv poraženog iz susreta između norveškog Bodo/Glimta i poljske Legije.

Rijeka će, u drugom pretkolu Konferencijske lige, igrati protiv boljeg iz susreta Santa Julije iz Andore i malteške Gzire. Onih amatera Gzire kojih se "hajdukovci" jako dobro sjećaju jer su ih izbacili iz Europe.

A Hajduku će suparnik u drugom pretkolu Europske lige biti kazahstanski Tobol Kostanay.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike