Svijet
PRVI SUSRET PUTINA I BIDENA

Dogovorili povratak veleposlanika i suradnju protiv kibernetičkih napada
Objavljeno 16. lipnja, 2021.

Uz međusobne odnose na najnižoj točki posljednjih godina, američki i ruski predsjednik Joe Biden i Vladimir Putin sastali su se u srijedu u Ženevi na povijesnom susretu kako bi razgovarali o "crvenim linijama", ali i o zajedničkim interesima, u trenutku kada Washington želi resetirati vanjskopolitičke odnose u post-Trumpovoj eri. Susret praćen velikim očekivanjima trajao je nešto kraće od očekivanih pet sati, a predsjednici su ga komentirali na odvojenim konferencijama za novinare.



Putin je rekao da je njegov prvi sastanak s američkim kolegom Joeom Bidenom bio "konstruktivan". "Nije bilo nikakva animoziteta. Suglasili smo se da će se veleposlanici naših zemalja vratiti na svoja mjesta", rekao je Putin na konferenciji za novinare. Datum još nije utvrđen, rekao je. "Mnogo je pitanja u kojima se naše procjene razlikuju, no dvije strane pokazale su želju da razumiju jedna drugu i pronađu načina da približe stajališta", rekao je Putin. Veleposlanike su dvije prijestolnice povukle ranije ove godine u jeku rasta napetosti. Putin je rekao da se s kolegom dogovorio o "konzultacijama u području kibernetičke sigurnosti". Dvije zemlje međusobno se optužuju za kibernetičke napade. "Međutim, najveći broj kibernetičkih napada u svijetu izvodi se s američkog prostora", ustvrdio je Putin kritizirajući izostanak suradnje Washingtona u tom pitanju.

Do susreta je došlo na kraju Bidenova prvog posjeta Europi u svojstvu američkog predsjednika, tijekom kojeg je posljednjih dana imao susrete s čelnicima skupine G7 - najrazvijenijih zemalja svijeta, sa svojim partnerima u NATO-u te s čelnicima EU-a. Biden je uoči susreta s Putinom najavio kako će mu "jasno dati do znanja gdje su crvene linije" te da će izraziti kritike u vezi s pogoršanjem ljudskih prava u Rusiji kao i u vezi s njezinom ulogom u kibernetičkim napadima na američke tvrtke i miješanjem u američke izbore.




Dijana Pavlović
RAZGOVOR O KONTROLI NAORUŽANJA
Putin je novinarima rekao i da će Moskva i Washington početi razgovore o mogućim promjenama nedavno produljenog sporazuma o kontroli naoružanja Novi START, dodavši da dvije zemlje snose odgovornost za nuklearnu stratešku stabilnost. Dvije su zemlje u veljači produljile ugovor Novi START na pet godina. Prema ugovoru SAD i Rusija smiju imati po 1550 strateških nuklearnih bojnih glava, 30 posto manje u odnosu prema "plafonu" utvrđenom 2002. Novi START ograničava broj lansera i teških bombardera na 800. Putin je također kazao da je Rusija dostavila SAD-u iscrpne informacije o kibernetičkim napadima.

Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana