Novosti
ČELNICA ILOKA ODLUČILA UMJESTO GRADSKOG VIJEĆA?

Smjena ravnateljice Muzeja izvan ovlasti gradonačelnice
Objavljeno 17. lipnja, 2021.

Gradonačelnica Iloka Marina Budimir razriješila je 9. lipnja Maju Barić dužnosti ravnateljice Muzeja grada Iloka. Ta je odluka istoga dana istaknuta na oglasnoj ploči Grada, a iločka se javnost zapitala može li gradonačelnica samostalno razriješiti dužnosti ravnateljicu, koju je na to mjesto u prosincu prošle godine imenovalo Gradsko vijeće Iloka.



Na naš upit da obrazloži što je motiv takve odluke, Marina Budimir je odgovorila kako ne želi govoriti o detaljima, ali navodi da je Maja Barić "razriješena osnovano i zakonito".

- Zakoni postoje i za gradonačelnicu i za ravnatelje institucija. Na odluku se ima pravo žaliti, ako treba i na sud, no svatko za svoje propuste treba odgovarati. Bio je ispunjen niz uvjeta, ali ne želim polemizirati preko medija jer je riječ o ozbiljnim stvarima. Stojim iza svojih odluka, kao i moji zaposlenici, pravnici - rekla je Budimir. Dodala je kako joj je žao što je morala donijeti takvu odluku, posebice što je Barić samohrana majka, međutim - kako kaže - druge mogućnosti nije imala, to prije što je Upravno vijeće Muzeja još u veljači dalo prijedlog za razrješenje ravnateljice.

- Ako se bivša ravnateljica odluči za sudski postupak i tada se dokaže kako su moji pravnici pogriješili, ona će se vratiti na posao, uz javnu ispriku - istaknula je.

Maja Barić nam je rekla kako joj još uvijek nije uručen dokument o razrješenju, ali zna da je stavljen na oglasnu ploču.

- Gradonačelnica je ovim potezom prekoračila ovlasti i stavila se u ulogu Gradskog vijeća, koje razrješuje ravnatelje javnih institucija. Upletala se u stručni rad Muzeja, što joj nisam željela dopustiti. U Upravnom vijeću većinu čine njezini ljudi, a Gradsko je vijeće u prošlom sazivu odbilo prijedlog za moje razrješenje, utvrdivši kako za to nema osnova. Mobingira me mjesecima, traži da potpišem financijsko izvješće koje su načinili u računovodstvu Grada, u kojem sam vidjela brojne propuste i nisam ga željela potpisati - izjavila je Barić.

Objasnila je kako dokumentaciju vezanu uz financije iločkog muzeja ne vodi Muzej, nego Odsjek za financije i računovodstvo Grada, a Muzeju je ukinut poslovni račun. I u Statutu Muzeja stoji da se promet novčanih sredstava te institucije obavlja preko jedinstvenog računa riznice Grada Iloka.

- Revizorsko društvo obavilo je posebnu reviziju nad dokumentacijom koju su dostavili zaposlenici Grada, i to u ime i za račun Muzeja grada Iloka, no bez formalnog ovlaštenja od strane zakonskog zastupnika Muzeja, mene.

Neslužbeno doznajemo kako će se prijedlog o razrješenju Maje Barić naći na prvoj sjednici Gradskog vijeća Iloka te ga većina neće podržati, a kako sada stvari stoje, cijeli će slučaj završiti na sudu.



Dragana Korpoš
Maja

Barić

ravnateljica Muzeja grada Iloka

Mobingira me mjesecima, traži da potpišem financijsko izvješće koje su načinili u računovodstvu Grada, u kojem sam vidjela brojne propuste i nisam ga željela potpisati.

SPORNA REVIZIJA
”Revizija je pokazala znatne nedostatke u iskazivanju stavaka financijskih izvještaja, pa je gradonačelnica, kako bi sa sebe skinula odgovornost za postupanje zaposlenika Grada Iloka, donijela odluku o mom razrješenju”, navela je Maja Barić, naglasivši kako iza sebe ima 16 godina rada u Muzeju, od čega je osam provela na mjestu ravnatelja, no nikada nije bila na takav način i profesionalno i osobno indisponirana ni opstruirana.

Možda ste propustili...

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika