Kultura
ZAVRŠENO PETO IZDANJE VUKOVART FESTIVALA

Vukovar prepoznatljiv na karti svjetske street art umjetnosti
Objavljeno 17. lipnja, 2021.

Peto izdanje festivala ‘VukovArt - Luka umjetnosti‘ okončano je konferencijom za medije na kojoj su organizatori pozvali medije kako bi sumirali sve aktivnosti koje su se odvijale u proteklih mjesec dana.



Vukovarska je galerija na otvorenom bogatija za čak deset novih umjetničkih djela, pa su sada na brojnim lokacijama u gradu ukupno 33 urbana street art djela. Ove je godine u sklopu festivala VukovArt te EU projekta ‘Panona net‘ u luku umjetnosti uplovilo deset svjetskih umjetnika: Boa Mistura iz Španjolske, BustArt iz Švicarske, Jana Brike iz Latvije, Mr Woodland iz Njemačke, Victor Splash iz Rusije, Artez iz Srbije, Juandres Vera iz Meksika, Kerim Mušanović iz Bosne i Hercegovine, Šumski iz Hrvatske te Marion Ruthardt iz Njemačke.

Treba istaknuti kako je, unatoč ograničenjima nametnutim koronom, festival imao iznimno bogat popratni program, pa su ulice i trgove uljepšavali brojni događaji, poput radionica, izložbi, dječjih programa, panel-rasprava, živopisnih predavanja i koncerata. Festival su koncertima uveličali rock-bend Vatra, Mia Dimšić, glazbeni sastav TRAG i vokalni sastav Akvarel. Davor Gobac vodio je motivacijsko-likovnu radionicu za djecu, Domagoj Jakopović Ribafish, Dušan Bućan i Robert Knjaz održali su putopisna predavanja, a priređen je i posebno aktivan vikend prevođen vukovarskim polumaratonom. Brojni su posjetitelji mogli uživati u vrhunskoj craft sceni i street food konceptima koji su pratili veće događaje. Organizatori ističu kako je za realizaciju festivala za dvije godine osigurano financiranje europskim sredstvima u iznosu od gotovo 1,5 milijuna kuna.

Ideja za pokretanje VukovArta nastala je 2017. godine, kada je hrvatski 3D street-art umjetnik Filip Mrvelj oslikao 3D sliku na mostu preko Vuke u samom središtu Vukovara.

- Ove smo godine, bez obzira na koronu, uspjeli osigurati sudjelovanje poznatih svjetskih autora s kojima smo i prije kontaktirali i željeli da svoja djela izrade ovdje. Iznimno smo sretni što popunjavamo galeriju na otvorenom različitim stilovima, ali i zato što nam dolaze umjetnici iz brojnih država diljem svijeta. Mnogima od njih, premda su svjetski poznata imena, ovo je nakon pandemije bio prvi odlazak izvan njihovih zemalja, a nekima i prvo sudjelovanje na nekom festivalu nakon godinu dana - rekao je Mrvelj, naglasivši kako se nakon VukovArta street art scena polako počela otvarati, iako su mnogi festivali za ovu godinu otkazani.

Istaknuo je kako su organizatori ponosni što su uspjeli i prošle i ove godine održavati scenu živom, pa se s pravom može reći kako na karti svjetske umjetnosti Vukovar "svijetli zeleno", i sve su oči bile uprte u grad na Dunavu, posebice što su unatoč ograničenjima uspjeli dovesti značajan broj umjetnika.

- Kao organizacijski odbor imamo ideju i potencijalne koncepte za nastavak festivala, međutim, Grad Vukovar reći će što želi nakon ovog petogodišnjeg ciklusa, pa u ovom trenutku ne mogu reći na koji će se način VukovArt dalje razvijati - poručio je Mrvelj.



Dragana Korpoš
Filip

Mrvelj

3D street-art umjetnik

Iznimno smo sretni što popunjavamo galeriju na otvorenom različitim stilovima, ali i zato što nam dolaze umjetnici iz brojnih država diljem svijeta.

i ove godine
BOGAT

POPRATNI

PROGRAM

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike