Novosti
KAKO SLAVONCI MOGU U SUSJEDNE ZEMLJE

U BiH moguće bez ikakvih potvrda, a u Srbiju isključivo s negativnim PCR testom
Objavljeno 16. lipnja, 2021.
Za povratak u Hrvatsku potrebna jedna od potvrda koja dokazuje da ste negativni na COVID

Poboljšanjem epidemiološke situacije, učestalim smanjivanjem broja novooboljelih i pozitivnih na COVID-19 te povećanjem broja procijepljenih, u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi, kreće se s ublažavanjem ili čak i ukidanjem privremenih odluka i zabrana vezanih uz putovanja građana.



Države prema aktualnoj situaciji i svojim procjenama donose odluke o tome tko i pod kojim uvjetima može ući u zemlju. S obzirom na to da se te informacije mijenjaju iz tjedna u tjedan, pa čak i iz dana u dan, mnogi naši sugrađani koji planiraju odlaske u inozemstvo često su u dvojbi koja su pravila i obveze upravo na snazi.

Različita pravila


Čak i unutar Europske unije pojedine države imaju svoja pravila, no ono što je sada već sigurno jest činjenica da će od početka srpnja u svim državama članicama EU-a vrijediti COVID potvrda ili "putovnica". Posjedovanje COVID potvrde s urednim podatcima značit će nesmetano putovanje unutar cijele Europske unije. Hrvatske građane, međutim, zanima što je od epidemioloških uvjeta potrebno ispuniti kada se želi ući u države koje nisu članice EU-a. Konkretno, čitateljicu Glasa Slavonije G. R. iz Gaboša zanima pod kojim uvjetima hrvatski građani mogu putovati u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu jer, kako kaže, kruže kontradiktorne informacije. I u tim su slučajevima na snazi važeće odluke tih država. Iz Veleposlanstva Republike Srbije u Hrvatskoj doznajemo kako je prelazak državne granice našeg istočnog susjeda dopušten samo pod uvjetom da strani državljanin posjeduje negativan RT-PCR test na prisutnost virusa SARS-CoV-2 izdan od referentnog laboratorija države iz koje dolazi uz ograničenje da nije stariji od 48 sati od datuma izdavanja rezultata. Tu postoji i jedna mogućnost produljenja važenja takvog testa, ali samo u slučaju da prilikom ulaska u Srbiju putnik nije svojom krivnjom mogao izbjeći taj rok od 48 sati (kašnjenje polaska prijevoznog sredstva, autobusa, vlaka...), onda se rezultati testa priznaju, ali nikako stariji od 72 sata. Važno je reći da djeca u dobi do 12 godina nisu dužna imati PCR test ako putuju u pratnji roditelja ili starijih osoba koje posjeduju potvrdu o negativnom testu. Ta mjera ne odnosi se ni na strane državljane koji su u tranzitu kroz Srbiju koji, međutim, ne smije biti duži od 12 sati od trenutka prelaska granice. Ono što je također zanimljivo za naše državljane koji su se cijepili u Srbiji i za to imaju odgovarajuće potvrde, ni oni ne podliježu obvezi PCR testa.

Srbija je s nekoliko država potpisala bilateralni sporazum o priznavanju certifikata o cijepljenju, no među njima nije Hrvatska te stoga uz prethodno navedene osobe koje ne moraju imati PCR test, a niste student u Srbiji, ne obrađujete ondje zemlju ili tamo niste zaposleni, bez negativnog PCR testa kao hrvatski državljanin nećete moći prijeći granicu.

Kada je riječ, pak, o Bosni i Hercegovini, ta je država za državljane susjednih zemalja, što znači i Hrvate, omogućila ulazak bez potrebe predočenja bilo kakve potvrde o zdravstvenom stanju vezanom uz koronavirus, što znači bez predočavanja PCR/brzog antigenskog testa ili potvrde o cijepljenju, odnosno o preboljelom COVID-19.

Stalne izmjene


Međutim, svaki odlazak preko granice hrvatske državljane obvezuje na uvjete koji su do 30. lipnja na snazi od Nacionalnog stožera civilne zaštite pri povratku u domovinu. To znači posjedovanje COVID potvrde kojom se dokazuje ispunjenje jednog od potrebnih uvjeta za nesmetan ulazak, a to su negativan nalaz na PCR ili brzi antigenski test s liste priznatih u Europskoj uniji, primitak dvije doze cjepiva koja se koriste u EU-u (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm) ili u slučaju cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson), potvrde o preboljenju COVID-a, potvrde o primitku prve doze cjepiva Pfizer, Moderna ili Gamaleya, s kojom je moguće ući u razdoblju od 22. do najviše 42. dana o primitka cjepiva, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca, ili na koncu obaviti PCR ili brzo antigensko testiranje - BAT - na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u zemlju o vlastitom trošku uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza.

Kako smo već i u uvodu naveli da se situacija s epidemiološkim mjerama mijenja vrlo brzo, najsigurnije je prije polaska na službenim stranicama veleposlanstava država u koje namjeravate putovati provjeriti koji su uvjeti za prelazak granice kako biste izbjegli eventualne probleme koji vas mogu koštati dodatnog financijskog troška, ali i živaca.

Tomislav Prusina
preporuka
PRIJE PUTOVANJA DOBRO SE INFORMIRAJTE
POSEBNA PRAVILA I ZA MAĐARSKU
I dalje je na snazi uredba o zabrani ulaska u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u toj zemlji. Strani državljani, pa tako i državljani Republike Hrvatske, koji imaju reguliran boravak u Mađarskoj, pri povratku iz inozemstva podliježu obvezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana. Ona se može ukinuti u slučaju dva negativna PCR testa u roku od pet dana s razmakom od najmanje 48 sati. Za prvi test priznaju se i PCR testovi iz Hrvatske. Postoje i izuzeća. Naime, zabrana ulaska u Mađarsku ne odnosi se na osobe koje pri prijelazu granice pruže vjerodostojan dokaz da su preboljele COVID-19 šest mjeseci prije ulaska. Na temelju odluke o uzajamnom priznavanju i prihvaćanju potvrda o cijepljenju protiv COVID-a, hrvatski državljani uz potvrdu o cijepljenju izdanu od nadležnih tijela Republike Hrvatske mogu ući u Mađarsku bez ograničenja i bez obvezne samoizolacije.
PREPORUKA MVEP-a O PUTOVANJIMA
Na službenoj stranici koronavirus.hr, ali i na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), redovito se ažurira popis epidemioloških mjera kojih se naši građani moraju pridržavati prilikom prelaska granica zemalja u koje najčešće putuju. Na mrežnim stranicama Reopen EU objavljena su pak trenutna pravila o ulasku u zemlju u pandemijskim uvjetima za sve zemlje Europske unije. Međutim, i dalje vrijedi preporuka hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova da se izbjegavaju putovanja koja nisu nužna.