Osijek
ŠKOLOVANJE NA VRHOVIMA PRSTIJU

Nakon 15-ak godina opet Odjel klasičnog baleta u Glazbenoj
Objavljeno 16. lipnja, 2021.
U osnovnoj školi klasičnog baleta učenice i učenici školovat će se četiri godine * Očekuje se velik interes

Glazbena škola Franje Kuhača u Osijeku od školske godine 2021./22. omogućit će školovanje u osnovnoj školi klasičnog baleta! Prvi je razred škole klasičnog baleta namijenjen djeci koja pohađaju jedan od prva četiri razreda općeobrazovne (osnovne) škole, no iznimno će ove godine omogućiti upis svih razreda općeobrazovnih škola (od prvog do osmog) jer se na ponovno otvaranje Odjela klasičnog baleta čekalo čak petnaest godina.



Tutu i špice


U Glazbenoj školi uvjereni su da će zanimanje biti veliko. Mnoge djevojčice sanjaju tutu (pačku), papuče i špice, oduševljene su Orašarom i maštaju o Labuđem jezeru. Dječaka zainteresiranih za balet sve je više, predrasuda je, srećom, sve manje.

"Unutar zakonskih okvira želimo svima pružiti priliku za pristupanje prijemnom ispitu, zato ove godine primamo kandidate od prvog do osmog razreda osnovne škole. Ovo je u posljednjih četrdesetak godina tek treće otvaranje Odjela klasičnog baleta u Glazbenoj školi Franje Kuhača i iznimno smo zahvalni što ga otvaramo u ovim, za prosvjetu, iznimno teškim i nepredvidljivim vremenima", ističe Nikoola Livančić, mag. cult., pročelnica Odjela za suvremeni ples, dodajući kako Glazbena škola ima ambiciozne planove kada je riječ o daljnjem školovanju plesača i u suvremenom plesu i u klasičnom baletu, no zasad o tome ne mogu govoriti potanko. No, i sama činjenica da Škola otvara još jedan plesni odjel veliko je postignuće kada se zna koliko se mnogo djece i njihovih roditelja raspitivalo za klasični balet. Također, popularnost Odjela za suvremeni ples ne smanjuje se, dapače - sve je veća, a polaznice i polaznici svake godine bez iznimke osvajaju nagrade i priznanja na domaćim i inozemnim natjecanjima, što će se zacijelo nastaviti i idućih godina. I mnogi su gradski plesni studiji, kolegijalno navodi Livančić, zaslužni za ljubav djece i mladeži u Osijeku prema plesnoj umjetnosti, kojoj će sada biti omogućeno i formalno obrazovanje i u klasičnom baletu u Glazbenoj školi.

Prijemni ispit


U osnovnoj školi klasičnog baleta učenice i učenici školovat će se četiri godine i svladati program glavnog plesnog predmeta (klasični balet), kao i ostalih plesnih predmeta (povijesni i karakterni plesovi). Također, svladat će elementarna znanja iz teorije glazbe (solfeggio) i sviranje instrumenta (glasovir) prema rasporedu koji se sastavlja početkom školske godine.

Nastava redovnih predmeta izvodi se u skupnom obliku, a instrument se izvodi u obliku individualne nastave. Prema nastavnom planu, u prvom je razredu osam sati klasičnog baleta, u drugom deset sati klasičnog baleta i dva sata solfeggia, u trećem razredu deset sati klasičnog baleta, dva sata povijesnih plesova i sat glasovira, a u četvrtom deset sati klasičnog baleta, dva sata karakternih plesova i sat glasovira.

Ljetni će se upisni rok održati u lipnju, a jesenski u rujnu. Potrebno je obaviti predbilježbu na mrežnoj stranici Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku kako bi kandidatkinje i kandidati dobili svoj termin za prijemni ispit uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Za upis je potrebno proći provjeru sposobnosti odnosno audiciju koja će biti u četvrtak (17. lipnja) od 16 do 19 sati u Kulturnom centru (Trpimirova 2A) na trećem katu gdje su Glazbenoj školi ustupljene dvije dvorane za izvođenje nastave. Prijemni će ispit trajati deset minuta po kandidatkinji ili kandidatu, a za njega je potrebno udobno se odjenuti, najbolje u tajice i majicu. Za prijemni ispit nije potrebna baletna oprema. Dodajmo još kako će se druga audicija za upis u prvi razred osnovne škole suvremenog plesa održati u srijedu (16. lipnja) od 17 do 20 sati.

Ivana Rab Guljaš

ŠTO SE PROVJERAVA NA AUDICIJI
Uz provjeru sluha, ritma i glazbene memorije, na prijemnom će se ispitu za prvi razred klasičnog baleta provjeriti i sljedeći elementi: otvorenost nogu, raspon nogu, mekoća i gipkost, skok, rist, koordinacija, opći izgled i muzikalnost, navode u Glazbenoj školi Franje Kuhača. Nikoola Livančić potvrđuje kako je za uspjeh u klasičnom baletu prijeko potrebno zadovoljiti i određene psihofizičke preduvjete, no poručuje kako se nitko ne treba obeshrabriti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike