Regija
PRVI DANI OTVORENIH VINSKIH PODRUMA

Trodnevni hod i kušanje kapljice u čak 12 vinarija Đakovačkoga vinogorja
Objavljeno 16. lipnja, 2021.
ĐAKOVO



Đakovačko vinogorje, što na obroncima Trnave i Mandićevca rađa graševinom, tramincem, frankovkom, chardonayem…, a povijest đakovačkih vina stara je 2000 godina (počeci vinarstva i vinogradarstva Nadbiskupije sežu još u predtursko doba, a nakon odlaska Turaka obnavljaju ih đakovački biskupi), prvi put sveobuhvatno trodnevnim programom otvara svoju vinsku kartu. Turistička zajednica grada Đakova te općine Trnava i Drenje u okviru đakovačke smotre folklora najavljuju 1. Dane otvorenih vinskih podruma Đakovačkog vinogorja, od 18. do 20. lipnja, čime su manifestacija kojom počinju 55. Đakovački vezovi. Direktorica đakovačkog TZ-a Marija Burek ističe da je taj program također dio Vinskog mjeseca Osječko-baranjske županije u organizaciji njezine Turističke zajednice i OBŽ-a.

Bit će to trodnevni hod i degustacija u više vinarija na dvije vinske ceste. Ujedno, trnavački dio manifestacije 34. je Bonavita. Dani otvorenih vinskih podruma počinju 18. lipnja u 11 sati degustacijom vina - mjesto održavanja Vinski podrum Nadbiskupije i vinsko-turističkih cesta (VTC) Zlatarevac i Mandićevac (Drenje). U 17 je Mala škola vina u Vinskom podrumu Nadbiskupije u Đakovu (Misna vina), a u 20 sati glazbeni program u Mandićevcu - NO Jazz Band, Village Wine House.U subotu program počinje degustacijom vina u 11 sati – nadbiskupijski Vinski podrum i VTC Zlatarevac i Mandićevac, a u 20 je sati u trnavačkoj Vinariji Agro Zlatarevac nastup Bow vs Plectrum/Hojsak & Novosel. U nedjelju je u 11 degustacija vina na VTC-u Zlatarevac, a u Vinskom podrumu Misnih vina u Đakovu Mala škola vina, čiji je broj sudionika (25) popunjen u rekordnom roku. “Vodi ju vrhunski enolog Misnih vina i jedan od najznačajnijih hrvatskih vinskih profesionalaca Franjo Francem, koji će predstaviti kulturu ispijanja vina”, kaže Burek.

Dok je za obilazak i kušanje vina na trasi VTC-a Zlatarevac 6, na VTC-u Mandićevac 5 je vinarija, a u Đakovu ona Misnih vina, koja je za posjete u petak od 11 do 19, a u subotu od 11 do 18 sati. Vinarije na Zlatarevcu, koje se mogu posjetiti sva tri dana od 11 do 19 sati, jesu Apostol, OPG Hrvoje Lukačević, Agro Zlatarevac, LI OPG Ivan Lukačević, OPG Milanović i Misna vina. Vinarije u Mandićevcu obuhvaćene Danima za posjete su u petak od 14 do 19 i u subotu od 11 do 19. To su OPG Viljetić, OPG Horvat Željko, OPG Dedović Biljana, OPG Franjić i OPG Slaven Grgić.

Uz tradicionalnost proizvodnje vina na ovdašnjim prostorima, Dani će donijeti i glazbeni ugođaj koji im daje modernost i urbanost.


Suzana Župan
Program obuhvaća šest vinarija s područja Trnave, pet s područja Drenja i vinariju Nadbiskupije u Đakovu
Možda ste propustili...

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike