Crna kronika
PRIJEVARA PREKO KRIVOTVORENE STRANICE

Mislila da je dobila SMS od banke, pa ostala bez novca
Objavljeno 16. lipnja, 2021.
Djevojku (24) iz Gunje internet-kriminalci oštetili su za nekoliko tisuća kuna

Vukovarsko-srijemska policija zabilježila je novi slučaj računalne prijevare preko krivotvorene mrežne stranice banke. Naime, 24-godišnjakinja iz Gunje podnijela je kaznenu prijavu u kojoj navodi kako je u ponedjeljak na mobitel primila SMS, koji joj se činio kao vjerodostojna poruka njezine banke, sa zahtjevom za ažuriranje aplikacije internet-bankarstva. Otvorila je poveznicu u poruci koja je vodila na naizgled vjerodostojnu web stranicu banke, gdje je potom upisala svoje osobne i financijske podatke te bankovne vjerodajnice koje je autorizirala otiskom prsta. Nedugo zatim banka ju je obavijestila o sumnjivim transakcijama na njezinu bankovnom računu s kojeg je isplaćen iznos od više tisuća kuna te je shvatila da je prevarena.



Protiv za sada nepoznatog počinitelja policija će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo "računalna prijevara". Prema Kaznenom zakonu, za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina, a ako je počinjena veća materijalna šteta, predviđena je kazna u trajanju od jedne do osam godina zatvora.

- Pozivamo građane na pojačan oprez prilikom davanja svojih osobnih i financijskih podataka i upućujemo da se informiraju o različitim vrstama internetskih prijevara i kako se od njih zaštititi. Ova vrsta prijevare započinje porukom s nepoznatog broja ili e-poštom koja naizgled dolazi od banke i obično sadrži poveznicu koja vodi na lažnu stranicu banke, gdje će tražiti da otkrijete svoje osobne i financijske podatke - poručuju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, te pojašnjavaju kako prepoznati da se radi o lažnoj stranici banke. Naime, lažne stranice banaka izgledaju gotovo identično njihovim pravim stranicama. Na takvim stranicama često će iskočiti prozor koji traži da unesete bankovne vjerodajnice. Jedno je sigurno - stvarne banke ne koriste takve prozore! Ovakve stranice često prikazuju - hitnost, a takve poruke nećete pronaći na pravim stranicama banke. Skočni prozori obično se koriste za prikupljanje osjetljivih informacija od građana. Iz policije upozoravaju građane da ni u kojem slučaju ne "klikaju" na takve prozore, niti unose u njih svoje osobne podatke.

Iako je većina krivotvorenih stranica doista i nalik na one prave, nerijetko se radi o lošem dizajnu te treba biti posebno oprezan sa stranicama koje imaju čudan dizajn ili pogreške u pravopisu i gramatici.

- Nikada nemojte kliknuti na poveznice u porukama u kojima se tvrdi da vode do stranice vaše banke. Uvijek upišite vezu ručno ili koristite postojeću vezu s popisa "favorita". Koristite preglednik koji omogućuje blokiranje skočnih prozora. Ako vam treba skrenuti pozornost na nešto važno, banka će vas na to upozoriti kada pristupite svom online računu - navode iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Sanra Lacić

BUDITE OPREZNI
Računalnu prijevaru varaždinskoj policiji prijavila je 28-godišnjakinja iz Nove Vesi Petrijanečke. Nju je preko poruke na mobitelu kontaktirala nepoznata osoba u namjeri kupnje proizvoda koji je oglasila na internet-portalu. Nepoznata osoba uputila je 28-godišnjakinju kako se kupuje preko portala za prodaju te će joj novac za kupnju uplatom preko portala biti prebačen na njezin račun. Odmah nakon toga dobila je poruku s linkom koji je otvorila i popunila sve tražene podatke o kartici, nakon čega je kriminalac s računa 28-godišnjakinje prebacio nekoliko tisuća kuna na račun otvoren u Rumunjskoj. Policija upozorava građane da nigdje ne upisuju CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice jer je za uplatu na tekući račun dovoljno upisati samo IBAN.
Možda ste propustili...

U CEHOVSKOJ ULICI U POŽEGI

Prijetio policajcu i vrijeđao ga

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana