Objavljeno 15. lipnja, 2021.
Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek, u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta J. J. Strossmayera, tradicionalno organizira ocjenjivanje kakvoće kulena/kulina u Osijeku.
Dvadeset prvo ocjenjivanje kakvoće kulena održano je u utorak u ŽK Osijek. Ove su se godine, kao i prethodne, na natjecanje mogli prijaviti isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, odnosno proizvođači koji sa svojim kulenom mogu legalno izići na tržište.
Ocjenjivački panel, na čelu s predsjednikom, prof. dr. sc. Goranom Kušecom, imao je zadatak kušati i ocijeniti 25 uzoraka ove delikatese od najboljeg svinjskog mesa, koliko ih je pristiglo ove godine.
- Dobar kulen mora prije svega biti zreo, ne smije imati puno mrlja i oštećenja na omotaču. Na presjeku se ne smije očitovati prevelik udio masnog tkiva ni žilica vezivnog tkiva, nego treba biti ujednačene boje, a okus mora biti na fermentirano meso i začine koji se dodaju, s tim da bijeli luk ne smije dominirati. Za konačnu ocjenu pristiglih kulenova bodujemo sve - od izgleda vanjske površine, čvrstoće odnosno konzistencije, izgleda presjeka, okusa i mirisa - rekao je Kušec te dodao kako svaki parametar donosi određeni broj bodova, a nijanse će presuditi jer ovogodišnji uzorci uistinu izgledaju prekrasno.
- Nije samo cilj dobiti šampiona - rekao je tajnik Ocjenjivačkog panela i viši stručni suradnik u Odsjeku za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo ŽK Osijek Igor Mikulić te istaknuo: - Važnost je ovoga ocjenjivanja ponajprije u promociji samog proizvoda i proizvođača jer, kad pogledamo kroz prošlih dvadeset godina ocjenjivanja, cilj je bio educirati proizvođače i pripremiti ih za tržište, u čemu smo doista i uspjeli, a to najbolje pokazuje kvaliteta pristiglih uzoraka koja je na visokoj razini.
Proglašenje rezultata i dodjela priznanja proizvođačima kulena za rezultate postignute na 21. ocjenjivanju održat će se na svečanosti početkom srpnja.
T. Eršek Cicvarić
Proglašenje rezultata i dodjela priznanja proizvođačima kulena održat će se na svečanosti početkom srpnja