Novosti
ANTONIJA JOZIĆ POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANICA

Gospodarstvenicima moramo osigurati što bolje uvjete za rad
Objavljeno 16. lipnja, 2021.
Vjerujem da u ovom mandatu možemo riješiti problem bujica u Požegi i okolici

Predani i pošteni rad, okupljanje ekipe, kritičnost i otvoreni pogled na sve oko sebe, samo je dio onoga što bi se moglo reći da su osobine Antonije Jozić, prve požeško-slavonske županice, uspješne gradonačelnice Pleternice u dva prethodna mandata, od koje Požeško-slavonska županija doista očekuje više. Proizlazi to i iz uspjeha i pobjede u prvom krugu izbora s osvojenih 58,12 posto glasova. Jer Antonija Jozić već treći put pobjeđuje u prvom krugu.



Pleternicu je s dužnosti gradonačelnice ostavila kao grad o kojem se po dobrim projektima čuje nadaleko, u kojoj se uspješno razvija poduzetništvo, ne samo u poduzetničkom inkubatoru, u kojem se broj stanovnika ne smanjuje i ne rađa manje djece. Dakle, u kojem se živi bolje. Upravo to želi svaka lokalna zajednica, a županija na čijem je sada čelu još uvijek se otima iz dugova nekih starih mandata. Odmah nakon preuzimanja dužnosti županice situacija je tražila baš takvu osobu. Nedavno nevrijeme i obilna kiša prouzročili su snažne bujice koje su plavile Požegu, Vranduk i prigradske Vidovce. Bilo je to svojevrsno vatreno krštenje za županicu Jozić. Odmah je izišla na teren, a sutradan su od jutra zaredali sastanci s nadležnim osobama. Koji dan nakon toga proglasila je i elementarnu nepogodu. Zato razgovor sa županicom Jozić počinjemo upravo tom temom.

Gradnja nužnih retencija


Što ćete učiniti i što se može očekivati da će Hrvatske vode učiniti kako bi konačno prestala dugogodišnja strahovanja građana na ovom području od svake obilnije kiše?



- Obilne kiše i bujice učinile su štetu na stambenim i gospodarskim objektima naših sugrađana. Odmah taj dan na terenu je bio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Osobno smo prošli lokacije, posebno onu iznad potoka Pakao, odakle je najveća bujica i došla. Drugi dan ujutro već smo imali sastanak s Hrvatskim vodama, vezan uz gradnju sustava obrane od poplave grada Požege, i to takvog da može zaustaviti bujične vode, koje se slijevaju s Požeške gore. Rješenje je osam retencija, jedna na potoku Nakop, na potoku Pakao, na Komušancu i četiri na Vučjaku. Čvrsto su nam jamčili da će u najkraćem roku raspisati natječaj za idejni projekt i ishođenje lokacijske dozvole, i da će se u proračunu Hrvatskih voda osigurati sredstva za izgradnju tih retencija. To je nažalost jako, jako duga procedura, što se neće riješiti za godinu dana. Toga moraju građani biti svjesni. To je nešto čime ćemo, ako uspijemo u ovom mandatu, biti jako zadovoljni. Vjerujem da ćemo ustrajnošću svih zajedno uspjeti, od Grada Požege, gradonačelnika Glavića i nas ostalih.

Bili ste vijećnica u Skupštini Požeško-slavonske županije i poznajete stanje u kojem se županija nalazi. Pretpostavljam da ste već krenuli u akciju i na drugim planovima. Od čega ste počeli?



- Prvi dan, odmah nakon primopredaje dužnosti, ovdje je u uredu na sastanku bio i potpredsjednik Vlade ministar financija Zdravko Marić. Razgovarali smo o financijskom stanju županije. Ovdje još uvijek postoji stari dug županijske uprave za ceste od prije 15-ak godina, koji s kamatama iznosi oko 70 milijuna kuna, koji ćemo morati rješavati uz potporu Vlade RH. U planu je ITU mehanizam, koji će biti odobren Gradu Požegi i okolici. To je to stvaranje urbane aglomeracije, Grad Požega je kao gospodarsko središte, kulturno, upravno središte, nositelj, ali oko sebe okuplja male općine i gradove koji će isto tako u okviru tog mehanizma moći financirati neke svoje projekte. Već ovaj tjedan imat ćemo konstituirajuću sjednicu Skupštine Požeško-slavonske županije, na kojoj ćemo odmah imati i radni dio, kako bismo donijeli rebalans proračuna, najviše zbog proračunskih korisnika i zapravo uvrštenja poslovnog rezultata u sam proračun. Nadalje, iako mi je poznat rad upravnih odjela, želim znati detalje o statusu projekata koji su u provedbi. S obzirom na to da će u novom programskom razdoblju iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka biti osigurana određena sredstva za modernizacije osnovnih i srednjih škola, želimo napraviti dobru analizu stanja, da vidimo kojoj školi što nedostaje, koja učionica, sportska dvorana i drugo. Preko ljeta, dok je tempo mirniji, pripremit ćemo se za jesen i već iduću godine, vjerujem da će se ići s raspisivanjem natječaja. S Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama se također dogovaraju potrebne investicije.

Kojim projektima i investicijama se ova županija može iščupati iz dugogodišnjeg tavorenja na dnu tablica po raznim mjerilima i kriterijima razvijenosti?



- Gospodarstvenici očekuju rješavanje prometne povezanosti županije. O tome se jako, jako dugo razgovara, i to je nešto što se jednostavno mora riješiti u razdoblju koje je ispred nas. Neki od naših gospodarstvenika koji posluju i na svjetskim tržištima i imaju problem kad moraju neke komponente izvesti iz Požeško-slavonske županije. Na popisu strateških projekata je i projekt poljoprivrednog distributivnog centra, dakle hladnjače za voće i povrće. Ako se okrenemo budućnosti, pa i prema 22. stoljeću, tu je plan razvoja centra umjetne inteligencije u Lipiku. Prva faza provodi se u suradnji s fakultetima, kasnije je u planu gradnja i jednog inkubatora za umjetnu inteligenciju, cijelog jednog kampusa i centra. To je projekt koji će se razvijati sljedećih deset godina. Već su jako puno koraka napravili u tom smjeru i imaju veliku podršku Županije. Ima još puno drugih brojnih projekta o kojima može razgovarati. No, važno je spomenuti da gospodarstvo razvijaju gospodarstvenici. Možda je manje poznato, ali u Požegi postoji centar kompetencija koji razvija Spin Valis. Tu su i velike tvrtke poput Plamena, Magme, Color Emajla, koje investiraju i zapošljavaju veliki broj djelatnika. Tu su ulaganja i u turizam, primjerice u Velikoj. To su projekti od kojih se puno očekuje, ne nosi ih sve Požeško-slavonska županija i ne treba ih nositi. Razvoj gospodarstva nose najvećim dijelom gospodarstvenici, kojima bismo trebali stvoriti okvir u kojem oni mogu poslovati, brzo isporučiti svoju robu kvalitetnim prometnicama. Mi ćemo činiti sve da im u tome pomognemo i naravno, ono što očekuju je brzo izdavanje građevinskih dozvola, brzu administraciju koju treba pružiti Županija.

Bitan je rad, a ne spol


Hoće li ekipa u županijskoj upravi moći pratiti vaše korake, hoćete li što mijenjati?



- Veliki je broj djelatnika, to je činjenica, puno veći nego što sam očekivala. Očigledno je da će u nekom razdoblju ispred nas doći i do nekakve možda smjene generacija, ako se to tako može nazvati, jer neki pomalo stječu uvjete za odlazak u mirovinu. S pročelnicima je izvrsna suradnja i još se na neki način uhodavamo. Vjerujem da će moći pratiti ovaj tempo, a uvijek postoji mogućnost i prostor da, ako i ne budu, zatražim drugo rješenje.

Jeste li kao žena morali uložiti više truda da bi vas se stavilo u ravnopravan položaj u pretežno muškom svijetu?



- Nisam imala dojam da se trebam više truditi u odnosu prema muškim kolegama, možda je to jednostavno stvar odgoja i mene kao osobe. Ja sam od svog djetinjstva u privatnom poduzetništvu, veliko iskustvo imam iz privatnog sektora prije nego što sam došla još za zamjenika gradonačelnika Pleternice. Naučili su me moji roditelji da je rad ono što se vrednuje, a rezultat ono što čovjeka nosi dalje. I tako sam se jednostavno ponašala u cijelom životu i nisam osjetila ni u kojem trenutku da se moram jače ili više dokazivati nego što to moraju oni. Pitanje participacije žena u politici nećemo riješiti zakonskim kvotama, već onda kada se na neki način otvori prostor, možda i na ovakav način, kada žene vide da se može, da se i same odvaže i krenu u tom smjeru. Nadam se da će to pokazati i moj primjer, koji nije nastao preko noći, s iskustvom u političkom životu od 2005. godine, kada sam ušla u Gradsko vijeće Pleternice, i svih godina iza mene. Žena u politici može uspjeti i raditi, i može biti jednako uspješna.


Branka Starčević Tesari
Možda ste propustili...

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren