Osijek
URED GRADONAČELNIKA:

Naredna tri dana tri
avionska i tri velika
tretmana komaraca sa zemlje
Objavljeno 14. lipnja, 2021.

Na područje Grada Osijeka neprekidno dolaze komarci s netretiranih područja, stoga je gradonačelnik Ivan Radić donio odluku da se nastavi s intenzivnim tretmanima njihovog suzbijanja. Stoga će iduća tri dana Grad Osijek, temeljem preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, provesti tretmane suzbijanja komaraca i sa zemlje i iz zraka, i to na području cijeloga Grada, odnosno na površini od 8034 hektara.

U utorak 15. lipnja, na području Sarvaša i Nemetina između 19 i 22 sata istovremeno će se provoditi tretmani i sa zemlje i iz zraka, dok će se na području Vinogradske ulice tretmani provoditi sa zemlje.

U srijedu 16. lipnja, također će se provesti obje vrste adulticidnih tretmana, ali na području cijeloga Grada. Avionski tretman i tretman sa zemlje iznova će se provesti u četvrtak, 17. lipnja, na području Višnjevca i Josipovca, a istovremeno će se sa zemlje provoditi tretmani na području Brijesta i Cvjetnoga naselja. Cijena navedenih tretmana iznosi 971.985 kuna, od kojih se 517.500 odnosi na avionske tretmane.

Sukladno zakonskim propisima avionski tretmani provode se iznad zelenog pojasa, dok se u naseljenim područjima mogu provoditi samo tretmani sa zemlje. Prilikom provođenja tretmana građani trebaju izbjegavati nepotrebno izlaganje insekticidu, a osobito oprezni trebaju biti vozači kod nailaska na dimnu zavjesu- Pčelari trebaju zatvoriti svoje košnice.

Iz Ureda gradonačelnika pojašnjavaju kako je aktualna situacija posljedica činjenice da Osijeku susjedne općine ne provode mjere suzbijanja komaraca, iako su to dužne prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Grad Osijek dosad je proveo sve preporuke Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, koji kao stručna služba i ugovorni partner Grada upravlja cijelim sustavom kontrole komaraca.

Uključujući najavljene tretmane, riječ je o ukupno 15 larvicidnih tretmana na površini od 320 hektara, četiri avionska tretmana na površini od 4900 hektara, tri ručna tretmana na 119 hektara teško dostupnih zelenih površina, te 13 adulticidnih tretmana sa zemlje na površini od 17 977 hektara.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike