Novosti
NOVA KAMPANJA U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI

Uz pomoć COVID autobusa cjepivo je dostupnije stanovnicima manjih mjesta
Objavljeno 14. lipnja, 2021.
U Virovitičko-podravskoj županiji u ponedjeljak je počelo cijepljenje u COVID autobusu kojim je bio planiran obilazak 49 naselja u toj županiji. COVID bus, na kojemu je jasno označen slogan "Misli na druge, cijepi se", u svakom naselju provest će sat vremena. Za cijepljenje se ne treba naručivati, a provodit će se svaki dan od 9 do 17 sati, do 25. lipnja. Cijepljenje je krenulo u Starom Gracu, gdje su cjepivo primile 54 osobe. Početak cijepljenja ovim načinom označili su i ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Pohvalili su iskorak u načinu motiviranja građana za cijepljenje, s obzirom na to da će COVID autobus obići ruralna područja i stanovnicima omogućiti cijepljenje "na kućnom pragu". Beroš i Capak cijepili su građane u autobusu na prvoj postaji. "Ovime se odašilje važna poruka da je cijepljenje najmoćniji alat u borbi protiv epidemije i da je jako važno uz javne pozive i nadalje ići prema zajednici. Svaki cijepljeni sugrađanin dobitak je za hrvatski zdravstveni sustav. Moramo znati da nas cijepljenje štiti od teških elemenata bolesti. Učinimo ono što je najbolje - cijepimo se", rekao je ministar Beroš. Trenutačno je Hrvatska na oko 42 posto procijepljenosti odraslog stanovništva.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, istaknuo je da je interes građana za cijepljenje nešto pao te da pozdravlja ovakve inovativne načine koji građanima omogućuju dostupnije cjepivo, s obzirom na to da će se sada imati priliku cijepiti u blizini doma. "Idemo prema zajednici. Dokaz je i ovaj autobus, koji će obići ruralna područja županije i učiniti cijepljenje dostupnijim onima koji su se dvoumili putovati u neko veće središte jer će sada imati priliku cijepiti se u blizini svog doma", rekao je Capak.

Dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sv. Rok VPŽ-a, istaknuo je i da će u pratnji autobusa uvijek biti spremna i ekipa hitne medicinske pomoći koja se brine o građanima nakon cijepljenja, u slučaju eventualnih nuspojava. "Smisao autobusa koji staje kraj mjesnih, društvenih ili vatrogasnih domova u manjim mjestima je omogućiti svim zainteresiranima brži i jednostavniji dolazak do svoje doze cjepiva", kaže župan Igor Andrović, koji je u ponedjeljak u COVID autobusu primio svoju drugu dozu Pfizerova cjepiva. V.Grgurić


MALI UDIO POZITIVNIH MEĐU TESTIRANIMA
Nakon dugo vremena, u Vukovarsko-srijemskoj županiji nije bilo novih pozitivnih osoba na COVID-19, doduše, malo je bilo i testiranih, samo 18. Posljednjih tjedana udio pozitivnih među testiranima redovito je ispod pet posto. No preminula je jedna osoba. Trenutačno je u županiji 17 hospitaliziranih zbog COVID-19. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarske županije, dr. Kata Krešić, rekla je kako cijepljenje u COVID autobusima u ovoj županiji vjerojatno neće biti potrebno. "Vjerujem da je takav način cijepljenja prioritetan za krajeve gdje ono nije toliko dostupno. Naime, u našoj županiji se ustalilo cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine, tako da smatram kako je dostupnost izuzetno dobra", rekla je dr. Krešić.
Možda ste propustili...

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu