Regija
GRAD IZRAĐUJE REGISTAR GRADSKE IMOVINE

Što učiniti s više od 1000 nekretnina: iznajmiti, prodati, prenamijeniti?
Objavljeno 15. lipnja, 2021.
VINKOVCI



Rad na registru imovine Grada Vinkovaca velik je posao na kojemu je angažiran Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom i mjesnu samoupravu. Riječ je, kažu procjene, o više od tisuću nekretnina u vlasništvu Grada: stanovi, poslovni prostori, sportski objekti, objekti u kojima se nalaze vrtići te druge ustanove u vlasništvu Grada, nesagrađeno građevinsko zemljište i komunalna infrastruktura.

- Cilj uspostave takvog Registra je da u svakom trenutku imamo sve moguće podatke o svakoj pojedinoj nekretnini. Analizirajući svaku jedinicu imovine zasebno, a imamo ih više od tisuću, dolazimo do pitanja što dalje s njom, prodati, iznajmiti, i u koju svrhu? Promijeniti joj namjenu kako bi mogli s njome efikasnije upravljati? - kaže Marina Šimić Karaula, pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom i mjesnu upravu, dodajući kako je izrada Registra imovine Grada Vinkovaca temelj izrade kvalitetne Strategije upravljanja i raspolaganja imovinom Grada Vinkovaca, koja osigurava dugoročne ciljeve i smjernice za učinkovito i transparentno upravljanje i raspolaganje nekretninama kojima Grad raspolaže.

Registar imovine je, precizira, kompletna analitička evidencija upravljanja i raspolaganja imovinom u kojemu se sama nekretnina opisuje atributima koji se dinamički mijenjaju u ovisnosti od vrste pojedine nekretnine - broj korisnika jedinice imovine, iskorištenost površine objekta, površina uređenog dijela nekretnine, površina zemljišta, kultura, zemljišnoknjižni podaci, katastarski podaci, fotografije s terena. Grad Vinkovci trenutačno je u postupku implementiranja postojećih evidencija svojih nekretnina u sam Registar imovine. Pri tome se svaka nekretnina promatra i analizira zasebno te se može reći, podsjeća pročelnica, kako taj posao nikada ne završava potpuno, jer se stalno nadograđuje kako Grad dolazi no novih nekretnina.

- Značajan napredak u odnosu na raspolaganje nekretninama učinjen je donošenjem Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina, jer se njime konačno na jedinstveni način uređuje procjena vrijednosti nekretnina, određuju se procjenitelji, metode procjenjivanja vrijednosti nekretnina, način procjene vrijednosti prava i tereta koji utječu na vrijednost nekretnine i drugo. Tako da time dobivamo i pravu tržišnu vrijednost pojedine nekretnine - kaže pročelnica Marina Šimić Karaula, i najavljuje kako će uspostava Registra imovine Grada omogućiti povezivanje i dostavu podataka u Središnji registar državne imovine. M.Flego



U okviru upravljanja nekretninama postiže se dobrobit za cijelu zajednicu, ali i za proračun Vinkovaca
Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike