Regija
VELIKA PLASTIČNA KORNJAČA U ILOKU

Uz Plastic Sea Turtle učili o zaštiti okoliša
Objavljeno 15. lipnja, 2021.
ILOK


U povijesnoj jezgri Iloka nedavno je priređen svečani doček velikoj plastičnoj kornjači - Plastic Sea Turtle - koja putuje Hrvatskom radi podizanja svijesti i slanja snažne poruke o zagađenju što ga prouzročuje plastika, kao i potrebi za očuvanjem okoliša i edukacijom stanovništva.

Kornjaču velikih dimenzija od plastičnog su otpada izvađenog iz mora, jezera i rijeka izradili studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, pod vodstvom umjetnice Manuele Pauk. U Ilok je ta neobična skulptura stigla nakon Varaždina i Vukovara, postavljena je pokraj srednjovjekovnih zidina, a od 18. lipnja putovat će dalje po hrvatskim gradovima. Kornjaču su u najistočnijem hrvatskom gradu dočekala brojna djeca, od vrtića do osnovnih škola, zajedno sa svojim odgojiteljima i nastavnicima, a pritom su sudjelovali i u kratkim edukativnim radionicama vezanim uz brigu o okolišu. Prigodne radionice integrirale su nekoliko predmeta - prirodu i društvo, hrvatski jezik, matematiku, likovnu kulturu i tjelesnu i zdravstvenu kulturu, a djeca su sa zanimanjem i učila i pokazivala vlastitu kreativnost.

- Razgovarali su o životinjama Jadranskog mora, od papirnatih tanjura i plastičnih čepova izradili su i oslikali temperama ribe i kornjače, napravili su i japanke od plastike i slamčica, učili o prikupljanju i razvrstavanju otpada, a pritom izradili i prigodni plakat od već korištenih plastičnih vrećica - kazuju u Gradu Iloku, dodajući da u radionicima sudjeluju djeca iz Iloka i prigradskih naselja Mohovo, Šarengrad i Bapska.

Inače, kornjača od otpada upozorava na zagađenje plastikom kao jedan od ključnih ekoloških problema, a ujedno i pokazuje da su morske kornjače među najugroženijim životinjskim vrstama.

- O smanjenju plastičnog otpada brigu vodi i Svjetska organizacija za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera (OACM), a i Grad Ilok pazi na čuvanje prirode, pa stoga i podupire putujuću izložbu plastične kornjače - poručuju iz Iloka.

S. Butigan
Prigodne radionice integrirale su prirodu i društvo, hrvatski jezik, matematiku, likovnu kulturu i tjelesnu kulturu
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike