Sport
NK OSIJEK POČEO PRIPREME ZA NOVU SEZONU

Bjelica: Ne želimo se boriti, nego osvojiti neku titulu
Objavljeno 15. lipnja, 2021.
Osječani će prvi tjedan odraditi kod kuće, nakon čega odlaze u Sv. Martin na Muri

Nogometaši Osijeka završili su s odmorom te su od jučer ponovno u pogonu. Brzo su prošla tri tjedna nakon uspješne prošle sezone, a već su počele pripreme za novu, u kojem je cilj još veći rezultatski uzlet.



Na prvom okupljanju u Gradskom vrtu trener Nenad Bjelica nije imao na raspolaganju sve igrače, no i ovako je bilo dosta prometno, jer su se od prvog dana priključili povratnici s posudbi. Bijelo-plavi prvi će tjedan priprema odraditi u Osijeku, a potom će od sljedećeg ponedjeljka dva tjedna provesti u Svetom Martinu na Muri, gdje bi se trebali udariti temelji za iduću, svi se nadaju trofejnu sezonu. Do tada bi trebala biti jasnija sudbina većine igrača koji su lani bili na posudbama, odnosno, hoće li minutažu ponovno tražiti negdje drugdje, ili će se izboriti za mjesto u bijelo-plavom dresu.

Šest provjera


- Tijekom ovoga tjedna počet ćemo to rješavati. Ne znači da ćemo uspjeti riješiti sve što mislimo. Neki će od tih igrača s nama na pripreme, neki će ostati i trenirati s B momčadi, dok se ne nađe neko rješenje za njih. To će biti igrači na koje ne računamo u sljedećoj sezoni. U subotu će najvjerojatnije svi igrati, a nakon toga ćemo odlučiti tko će na pripreme s nama - pričao je u uvodu Bjelica na prvom izlasku pred novinare u novoj sezoni.

Osječani će tijekom priprema odigrati šest prijateljskih dvoboja, prvi već spomenuti u subotu protiv Čepina, nakon kojeg slijede provjere protiv Poleta (24.6.), Slaska (26.6), MOL Fehervara (1.7.), ZTE Zalaegerszega (3.7.) te na kraju TSC Bačke Topole (10.7.). Nova sezona HNL-a počinje 16. srpnja, a europska za Osječane 22. srpnja. Gotovo je sigurno kako će najkasnije do tada biti još nekih kadrovskih promjena, što je potvrdio i Bjelica.- Vjerojatno će ih biti, i odlazaka i dolazaka. Kad i kojim tempom, teško je reći, ima jako mnogo upita, ali ne događa se ništa konkretno. Gotovo pa i ne postoji naš igrač za kojeg nije bilo upita, za posudbu ili transfer, a kad krenu svi s priprema, vjerojatno će biti i neki konkretniji.

Navijače Osijeka, naravno, najviše zanima tko će još pojačati momčad. Priča oko Mije Caktaša još nije dovršena, a hoće li biti, ostaje za pričekati, jer Bjelica je pojasnio i do kada je rok da donedavni kapetan Hajduka odgovori na ponudu iz Gradskog vrta.

- Rok je bio do subote, ali Mijo je zatražio još malo vremena. Vidjet ćemo, ako nađemo kvalitetnog igrača za tu poziciju reagirat ćemo. Ako dođe trenutak da je on ponovno spreman za razgovor, a mi nismo našli rješenje, onda ćemo sjesti te razgovarati ponovno i pokušati se dogovoriti. Svatko ima svoje želje i očekivanja, nije čudno da on nakon tri kvalitetne sezone ima dosta upita i da želi odabrati najbolje i za sebe i svoju obitelj.

Ta pozicija ofenzivnog veznjaka, sposobnog za isporuku 15-ak pogodaka po sezoni, praktički je jedina baš velika Bjeličina želja, jer sve su ostale pozicije vrlo dobro popunjene te bi eventualni novi dolasci u tim dijelovima momčadi ovisili o mogućim odlascima stožernih igrača, poput Žapera, Škorića, ili Miereza.

- Imamo zatvorenu momčad praktički, kada bi svi bili zdravi. Gledamo igrača tipa Caktaš, ili ako ne bude on, neko krilo, pa bismo Hiroša koristili više za sredinu. Tražimo zamjenu za Lopu, on je bio taj vezni igrač koji je mogao igrati i "desetku" i na krilu. To je i Hiroš, pa ćemo vidjeti. Uglavnom, to je pozicija koju tražimo.

Bez kalkulacija


Što se ambicija u novoj sezoni tiče, Bjelica je ponudio odgovor koji će itekako razveseliti sve pristaše bijelo-plavih. Prošla sezona u kojoj su Osječani porušili brojne klupske rekorde arhivirana je, a u novoj je jasan cilj još veći pomak, odnosno trofej(i).- Ambicije su najviše moguće. Kako sam pri dolasku prošle godine na "minus osam" rekao da se borimo za najviše ciljeve, tako i sada kada smo u egalu sa svima. Imamo ista očekivanja, no ne da se želimo boriti, nego želimo i osvojiti poneku titulu. Opet ćemo najozbiljnije moguće nastupati u svim natjecanjima u kojima sudjelujemo i pokušati ostvariti s ovom momčadi maksimum. Mislim da smo prošle sezone ostvarili maksimum koji je momčad mogla dati, ostvarila je sjajne rezultate, i to u najmanju ruku očekujem i ove sezone. A očekujem da se još poboljšamo u svakom pogledu.

To znači i u Europi, u kojoj su Osječani posljednje dvije sezone zapinjali na prvoj prepreci. Hoće li možda zbog želje za ulaskom u skupinu Konferencijske lige raditi kakve kalkulacije pa "žrtvovati" poneki susret na početku prvenstva?

- Pokušat ćemo izvući maksimum, ne možemo kalkulirati, ne smije nijedno natjecanje patiti. Nastojimo imati kadar od 26 igrača koji će biti kvalitetni da nastupaju i u Europi i u prvenstvu. Neće biti prioriteta, želimo i u prvenstvu biti maksimalno ozbiljni, a isto tako u Europi pokušati ući u Konferencijsku ligu, što nije lagan zadatak, jer smo nositelji samo u drugom pretkolu. "Potući" ćemo se sa svima, ali nećemo ništa kalkulirati, nisam kalkulant. Nadam se samo da ću imati na dispoziciji dovoljan broj igrača da mogu i rotirati i dati priliku cijeloj momčadi - pojasnio je Bjelica.

Goran Roguljić

Krenulo 27 igrača, ostali dolaze kasnije
Pripreme su počeli Ivica Ivušić, Antonijo Ježina, Marko Malenica, Mato Miloš, Alen Grgić, Todor Todoroski, Danijel Lončar, Jose Antonio Caro, Jevhen Čeberko, Slavko Bralić, Luka Marin, Filip Mekić, Ivan Cvijanović, Mihael Žaper, Josip Vuković, Vedran Jugović, Marin Pilj, Šime Gržan, Merveil Ndockyt, Eros Grezda, Petar Bočkaj, Amer Hiroš, Mihret Topčagić, Antonio Mance, Josip Špoljarić, Robert Mišković i Dion Drena Beljo. Kasnije će im se priključiti Igor Silva, Ramon Mierez, Adrian Leon Barišić, Tin Sajko, Mario Jurčević, Luka Pršo, Damjan Bohar i Mirlind Daku, kao i reprezentativci Mile Škorić i Laszlo Kleinheisler, dok su na popisu ozlijeđenih Marko Barešić, Mihail Caimacov, Petar Brlek i Ante Erceg, s tim da bi prvospomenuti trojac trebao rehabilitaciju odrađivati s momčadi u Svetom Martinu na Muri.
Bijelo-plavi će do početka sezone odigrati šest prijateljskih susreti, prvi već u subotu protiv Čepina
Najčitanije iz rubrike