Crna kronika
PSOVKAMA "ČASTIO" ZAŠTITARA TRGOVINE I KUPCE

Pijan je sve vrijeđao na tri jezika, sada mora u zatvor
Objavljeno 15. lipnja, 2021.

Brođanin G. G. (41) osuđen je na 15 dana zatvora zbog narušavanja javnog reda i mira u trgovini na Trgu hrvatskog proljeća u Slavonskom Brodu 1. veljače ove godine u 15.30 sati. Općinski sud u Slavonskom Brodu, Prekršajni odjel, proglasio ga je krivim jer je, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,88 promila, galamio te, nezadovoljan upozorenjem zaštitara da prestane, nastavio vikati na hrvatskom, romskom i talijanskom jeziku i naguravati se sa zaštitarom koji ga je htio udaljiti iz trgovine. Vrijeme



Uhićenje od 1. veljače u 15.45 sati do 2. veljače u 3.30 sati računa mu se u kaznu zatvora kao dva dana, tako da nakon pravomoćnosti presude mora "odguliti" iza rešetaka još 13 dana. Zašitar je na sudu izjavio da je 41-godišnjak u kratkom vremenu galamio na tri jezika, i to na hrvatskom, romskom i talijanskom. Policijska postaja u Slavonskom Brodu podnijela je optužni prijedlog protiv 41-godišnjaka, a on u postupku nije dao obranu, nije se odazvao sudu niti je sud obavijestio o eventualnoj promjeni adrese stanovanja.
U dokaznom postupku ispitan je zaštitar, B.B., koji je rekao da je toga dana radio svoj posao u trgovini kada su ga prodavačice upozorile da jedan pijani kupac pravi nered i galami, pa je otišao onamo i zatekao G.G., koji je na hrvatskom, romskom i talijanskom vidljivo alkoholiziran glasno vikao. Zaštitar ga je upozorio da prestane i da, ako želi nešto kupiti, slobodno kupi, ali da više ne galami. No 41-godišnjak nije prestajao, nego je potom galamio na zaštitara na romskom, bio je agresivan i htio se tući i nasrtao je na njega. Zaštitar ga je ipak uspio donekle smiriti i svladati te odvesti u posebnu zaštitarsku prostoriju, a trgovkinje su pozvale policiju koja je brzo došla po 41-godišnjaka. Zaštitar je naveo i da se radi o velikoj trgovini u kojoj se zateklo puno kupaca koji su to čuli i vidjeli i koji su se samo pogledavali, kako je okrivljeni 41-godišnjak bio bezobrazan, nekulturan i agresivan.
Sud je u cijelosti prihvatio iskaz zaštitara kao određen i uvjerljiv jer je utemeljen na neposrednom opažanju svjedoka koji se dobro sjeća događaja.
- Događaj se zbio na javnom mjestu u prodavaonici, pred većim brojem kupaca koji su to čuli i vidjeli, pa djelo ima obilježja javnosti i narušilo je javni red i mir. Iz zapisnika o ispitivanju alkoholiziranosti proizlazi da je okrivljeni djelo učinio jako alkoholiziran sa 1,88 promila u organizmu, ali nije bio neubrojiv jer se sam doveo u ovo stanje, a mogao je znati da u takvom stanju može narušavati javni red i mir. Pri odmjeravanju kazne za učinjeni prekršaj sudac je cijenio sve okolnosti iz Prekršajnog zakona, pa je tako okrivljenom izrekao kaznu zatvora kao strožu po vrsti ne našavši olakotnih okolnosti, dok je uzeo kao otegotnu okolnost težinu i namjerno činjenje prekršaja makar neizravnom namjerom, kao i da je djelo učinio pred veliki brojem kupaca prodavaonice, te ranije višestruko prekršajno kažnjavanje zbog narušavanje javnog reda i mira i to novčanim kaznama koje nisu pomogle da promijeni ponašanje, tako da će jedino kazna zatvora na okrivljenog odgojno djelovati da više ne čini ovakve prekršaje - navodi se, između ostaloga, u obrazloženju nepravomoćne presude Općinskog suda Slavonski Brod, Prekršajnog odjela.

Uz to što mora u zatvor Brođanin je obvezan naknaditi troškove prekršajnog postupka u iznosu od 500 kuna te trošak tužitelja uporabe alkometra od 80 kuna u roku od 30 dana od pravomoćnosti ove presude, jer će se on u suprotnom naplatiti prisilno. Troškove postupka okrivljenik treba platiti u korist državnog proračuna.

Sandra Lacić
2 dana zatvora su mu “oproštena”, ostalo mu ih je 13
Zaštitar je posvjedočio kako je 41-godišnjak psovao na hrvatskom, romskom i talijanskom jeziku
Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike