Novosti
REORGANIZACIJA NA ŽUPANIJSKOM SUDU U OSIJEKU

Kvesiću oduzeti svi predmeti
Objavljeno 15. lipnja, 2021.
Sudski predmeti kojima se bavio pritvoreni sudac dodijeljeni su Rošcu i Vuliću

Iako sudac Ante Kvesić, koji je završio u istražnom zatvoru kao i sudac Zvonko Vekić te osječki poduzetnik Drago Tadić, još uvijek nije službeno udaljen s dužnosti, svi sudski predmeti koje je vodio već su dodijeljeni drugim sucima.



Naime, Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda Osijek, u ponedjeljak je donio odluku prema kojoj se svi riješeni istražni kazneni predmeti, predmeti Uskoka i predmeti ratnog zločina, koji su bili u radu kod suca ovog suda Ante Kvesića, raspoređuju i dodjeljuju u rad istražnim sucima Miroslavu Rošcu i Ivanu Vuliću. "Provedbu ove naredbe izvršit će administrator eSpisa tako što će se riješeni predmeti ravnomjerno dodjeljivati u rad novim sucima", priopćeno je sa Županijskog suda. "Budući da je protiv suca Ante Kvesića započet istražni postupak pred Županijskim sudom u Zagrebu, naredbom od 10. lipnja 2021. istražni sudac Ante Kvesić isključen je iz automatske dodjele predmeta. Zbog kontinuiranog obavljanja poslova na riješenim predmetima eSpisa, a sukladno članku 40. Pravilnika o radu u sustavu eSpisa, suci Miroslav Rožac i Ivan Vulić nastavljaju rad u svim riješenim predmetima koji su bili ranije u radu suca Ante Kvesića, slijedom čega je odlučeno kao u izreci ove naredbe", navodi se u obrazloženju odluke predsjednika osječkog Županijskog suda. Istoga je dana predsjednik Županijskog suda naredio i ponovljenu automatsku dodjelu devet predmeta suca Kvesića koji su mu ostali u radu, tako što su predmeti oduzeti iz njegove referade te su dodijeljeni u rad također sucima Rošcu i Vuliću. Pet predmeta dobio je sudac Miroslav Rožac, a četiri sudac Ivan Vulić. Dok su navedene naredbe dostavljene sucima koji preuzimaju predmete te voditeljicama kaznene i pisarnice i voditeljicama pisarnice Uskoka i odjela ratnog zločina, te administratoru suda, sucu Anti Kvesiću, koji je još uvijek pritvoren u zagrebačkom Remetincu, naredbe su dostavljene preko oglasne ploče suda.

Očekuje se da bi odluka o suspenziji suca Ante Kvesića mogla biti donesena nakon što bude pravomoćno rješenje o određivanju istražnog zatvora za njega. Podsjetimo, sudac Darko Krušlin, kojemu istražni zatvor nije određen, kao ni braći Zdravku i Zoranu Mamiću, te sudac Zvonko Vekić suspendirani su vrlo brzo nakon što je odbjegli Zdravko Mamić objavio fotografije koje ih dovode u vezu s navodnom korupcijom, odnosno s uzimanjem mita. Ni na jednoj fotografiji tada nije bio sudac Kvesić, te je on radio do dana uhićenja, odnosno prošle srijede. Da su uhićenja započela samo nekoliko sati kasnije, a ne oko 6 sati ujutro, sudac Kvesić bio bi na svom radnom mjestu u prostorijama osječkog Županijskog suda. Njegov odvjetnik Gordan Preglej prošloga je tjedna izjavio da bi njegov branjenik iz remetinečkog pritvora mogao izići čim ga predsjednik osječkog Županijskog suda suspendira, a čime prestaju razlozi za zadržavanje u istražnom zatvoru.

Sandra Lacić
Najčitanije iz rubrike