Kultura
U ZAGREBAČKOJ BOOKSI DANAS, 15. LIPNJA;

Promocija knjige "Pro i protiv" autora Antuna Maračića
Objavljeno 15. lipnja, 2021.
Danas, 15. lipnja 2021., s početkom u 20 sati u Booksi u Zagrebu održat će se promocija knjige "Pro i protiv" autora Antuna Maračića iz Nove Gradiške. Knjigu, koju je uredila Evelina Turković, a zajednički su je objavili Hrvatska sekcija AICA-e i Durieux, predstavit će autor Antun Maračić i povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Ivana Mance, Evelina Turković i Silva Kalčić.

Knjiga "Pro i protiv" Antuna Maračića, dobitnika Godišnje nagrade HS AICA za 2016., izbor je iz autorova više od četiri desetljeća dugog likovnokritičkog rada. Maračićev rad u području umjetnosti grana se u njegov autorski umjetnički rad, kustosko djelovanje i likovnokritičku aktivnost. Izrazitog autorskog stajalištam Maračić je tijekom godina ispisao tisuće stranica osvrta, kritika, prikaza, intervjua, polemika... Bio je voditelj mnogih izložbenih institucija, pa je time njegov pogled na umjetnost o kojoj piše obilježen neposrednim iskustvom umjetnika, kustosa, te naposljetku pažljivog promatrača i analitičara umjetničkih djela. Ova knjiga kritičkih tekstova, predgovora i polemika 1980. - 2020. sadržavai uvodne tekstove Eveline Turković, Sandre Križić-Roban i Antuna Maračića, a koncipirana je u nekoliko poglavlja. Svako od poglavlja, u kronološkom slijedu, opisuje specifičnu autorovu poziciju i vrijeme u kojem djeluje, od početaka 80-ih do danas, te se čita kao svojevrsna povijest suvremene umjetnosti našeg područja.

Maračić je rođen 1950. u Novoj Gradiški, živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, predmet Likovne umjetnosti, 1971. te slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. Od 1976. do 1979. bio je suradnik Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Dobio je više nagrada za svoj rad, a od 1987. do 1990. priredio je niz izložbi u Galeriji AM-M14f/1-Z, u neformalnom prostoru svog stana u Zagrebu. Godine 1991. kratko vrijeme radi kao voditelj Galerije SC Zagreb. Potom vodi Galeriju Zvonimir u Zagrebu, Galeriju proširenih medija u Zagrebu, Umjetničku galeriju Dubrovnik i Galeriju Forum u Zagrebu. Godine 1995., kao autor teksta i fotografija, zajedno s povjesničarkom umjetnosti Evelinom Turković objavljuje monografsku knjigu "Atelijer Kožarić", a 2009., u istom koautorstvu, monografiju "Igor Rončević". Vlastitu knjigu fotografija i tekstova "Ispražnjeni okviri - iščezli sadržaji 1991-1994." izdao je 1996., a slijedile su knjige: "Pavo Urban - posljednje slike", "Lokrum", "Rurbane nezgrapnosti" te "Pro i protiv". T.K.
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike