Kultura
OBLJETNICA LIKOVNOG KLUBA "SLIK"

25 godina djelovanja pod tuđim krovovima
Objavljeno 15. lipnja, 2021.
Veliku obljetnicu obilježit će retrospektivnom izložbom koja će 10. prosinca biti otvorena u slatinskom Zavičajnom muzeju

Slatinski likovni klub SLIK ove godine obilježava 25 godina postojanja. Osnovali su ga slatinski likovnjaci krajem 1996. kako bi organizirano djelovali i predstavljali likovnu kulturu svoga grada.



Teškoće koje su članovi kluba morali rješavati tijekom četvrt stoljeća njegova postojanja odnose se uglavnom na financiranje i prostor za rad. Za svoje djelovanje klub ostvaruje određena sredstva na temelju projekata i programa djelovanja, kao i ostale udruge, ali sva prostorna rješenja bila su privremena karaktera, pa se SLIK morao više puta seliti.

Godišnje izložbe


Prvih sedam-osam godina slatinski likovnjaci nisu imali nikakav prostor, pa su se sastajali po restoranima, a zahvalni su Šumariji na deset godina djelovanja u njezinoj zgradi. I sada djeluju u iznajmljenom prostoru, ali se prvi put troškovi financiraju iz gradskog proračuna, što im je ipak veliko olakšanje. Želja im je da dobiju prostor u kojem bi mogli imati stalnu izložbu kako bi građani mogli vidjeti što rade. Mnogi radovi sada su pohranjeni u kutijama jer ih nemaju gdje izložiti.

SLIK je svojedobno u Slatini organizirao redovite godišnje izložbe likovnih radova svojih članova, a tu je tradiciju prekinula rekonstrukcija i prenamjena nekadašnjeg galerijskog prostora. Sada održavaju skupne i samostalne izložbe u drugim sredinama, a posljednju izložbu u Slatini imali su 2019. Veliku obljetnicu obilježit će retrospektivnom izložbom koja će 10. prosinca biti otvorena u slatinskom Zavičajnom muzeju. Već niz godina klub organizira vrlo uspješnu likovnu koloniju "Slatinske slike". Članovi kluba svake godine sudjeluju na dvadesetak likovnih kolonija diljem Hrvatske, a redoviti su i na svim humanitarnim kolonijama na koje ih organizatori pozovu. Ostvarili su odličnu suradnju s likovnim klubovima i udrugama iz dvadesetak gradova Hrvatske. U proteklih 25 godina sudjelovali su u više od 300 kolonija i organizirali su 54 skupne ili samostalne izložbe u Slatini, Vrbovcu, Suhopolju, Donjem Miholjcu, Orahovici, Osijeku, Našicama i drugim sredinama.

Postanite član


Epidemija koronavirusa utjecala je i na aktivnosti SLIK-a, tako da su prošle godine slatinski likovnjaci sudjelovali na samo četiri kolonije, a i ove su godine druženja zaljubljenika u likovne umjetnosti neizvjesna. Slatinski likovni klub trenutačno ima 17 članova iz Slatine, Virovitice, Suhopolja, Čađavice, Miljevaca, Voćina, koji se redovito jednom tjedno okupljaju na svojim radionicama.

- Neki su nam članovi, nažalost, preminuli, oni mlađi otišli su u druge sredine radi školovanja ili posla, ali nadam se da u Slatini još uvijek ima ljudi koji imaju afiniteta, talenta i ljubavi prema umjetnosti. Stoga pozivam sve zainteresirane da se odvaže i pridruže našoj maloj umjetničkoj obitelji, gdje će dobiti svu potrebnu podršku za razvoj svoga talenta, jer naši će članovi rado s njima podijeliti svoja iskustva. Ne moraju se brinuti ni o materijalima za rad jer ih osigurava klub, osim platna, koje moraju financirati sami - kaže predsjednik SLIK-a Josip Gribl.

Petar Žarković

organiziraju
KOLONIJU ”SLATINSKE SLIKE”
I GRADONAČELNIK BIO ČLAN KLUBA
O djelovanju Slatinskog likovnog kluba dobro mišljenje ima i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, koji je i sam svojedobno bio član kluba. “Umjetničke slike koje dobivamo od slatinskih likovnjaka bit će ukras prostorija gradske uprave, ili poklon nekome od naših dragih prijatelja i poslovnih suradnika”, rekao je gradonačelnik Ostrošić čestitajući članovima kluba ovu veliku obljetnicu.
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike