Novosti
MILANOVIĆ NA 30. GODIŠNJICI 63. "A" SAMOSTALNE GARDIJSKE BOJNE ZNG-A POŽEGA

Vi ste stvarali, drugi su promatrali
Objavljeno 14. lipnja, 2021.
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović jučer je sudjelovao u obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 63. "A" samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega. "Svi drugi radili su zdušno, a zapravo su bili promatrači, vi ste stvoritelji, još jednom vam velika hvala", rekao je Milanović i upitao jesmo li trideset godina kasnije zadovoljni državom u kojoj živimo. Ocijenivši kako smo zadovoljni, dodao je kako smo uza sve nesporazume, svađe, taštine, prijepore i grube riječi stabilni i čvrsti. "Ja sutra mogu ići na nekakav visoki međunarodni sastanak. Toga ne bi bilo, ni hrvatske neovisnosti, ni samostalnosti, ni našeg prava da kažemo ono što mislimo da 1991. godine jako mali broj ljudi nije napravio veliku stvar za ovu zemlju", rekao je MIlanović.

Podsjetio je kako je ova postrojba sudjelovala i u akciji "Papuk 91", kada je oslobođen znatan dio tada okupiranog teritorija u zapadnom dijelu Slavonije, dodavši da su se branitelji morali nositi i s teretom oduzimanja života drugima zbog obrane domovine.

Predsjednik je uručio 13 priznanja zaslužnim pripadnicima 63. "A" samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega. Među njima je i Damir Soldo, koji je primio odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu, a koji je u ime odlikovanih zahvalio riječima kako je gotovo siguran da ovo odličje zaslužuju svi pripadnici postrojbe.

Prije susreta s braniteljima predsjednik se susreo s mještanima Vidovaca, koji su pretrpjeli velike štete tijekom nedavnog nevremena u Požeštini. H