Sport
FINSKA U DEBIJU DO POVIJESNE POBJEDE

Belgija pokazala da misli ozbiljno
Objavljeno 13. lipnja, 2021.
Nakon prvog kola u skupini B na vrhu su s tri boda Belgija i Finska, no jasno je kako je umjesto dominantnog izdanja "crvenih vragova" te povijesne pobjede Finaca prva tema Christian Eriksen i njegovo zdravstveno stanje. Srećom, nije se dogodio najcrnji scenariji, veznjak Danaca i Intera u stabilnom je stanju, a želje za brzim oporavkom uputio mu je i predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin.

U Kopenhagenu se nakon prekida nije lako bilo vratiti na teren igračima obiju reprezentacija, no između nastavka istog dana te onog u nedjeljno podne, svi su bili za prvu opciju. U takvom uzdrmanom stanju do pothvata su stigli Finci, koji su u debiju na velikim natjecanjima upisali prvu pobjedu. Presudio je udarac Joela Pohjanpala, jedini koji je Finska uputila, izdržavši kanonadu prema svojim vratima (23-1 udarci na gol), a između ostalog i Lukas Hradecky obranio je najstrožu kaznu Pierre-Emileu Hojbjergu.
- Kao prvo nadam se da će sve biti u redu s Eriksenom, sve moje misli upućene su njemu i njegovim bližnjima. Od trenutka kada smo doznali da je stabilan i budan i izrazili želju da nastavimo susret, brzo smo se dogovorili s Dancima. Nevjerojatno je kako nogomet spaja ljude, kako su svi navijači Finske i Danske zajedno skandirali njegovo ime - izjavio je strijelac povijesnog pogotka za Fince.
I dok je danski izbornik Kasper Hjulmand opisivao koliko je bilo teško za njega i njegovu momčad, uz želje da se Eriksen potpuno oporavi, bivša danska "jedinica" Peter Scmeichel oštro je kritizirao UEFA-u zbog opcija koju su momčadi imale glede nastavka, nazvavši takvu odluku smiješnom.
Belgija je u St. Petersburgu opravdala ulogu favorita te lako stigla do bodova protiv Rusije. Kada izbornik poraženih Stanislav Čerčesov izjavi da je rezultat pravedan, onda je jasno koliko su Belgijci odskakali od svojih domaćina. Posebno Romelu Lukaku, koji je također poslao poruku podrške svom suigraču iz Intera (Chris, volim te). Lukaku je s nova dva gola stigao do brojke 62 u nacionalnom dresu, a u posljednjih je devet nastupa zabio čak deset.

- Odigrali smo sjajno prvo poluvrijeme, stvarali prilike i jedino smo u nastavku bili nešto manje učinkoviti. Napravili smo neke pogreške koje moramo popraviti ako želimo otići daleko na turniru - rekao je Lukaku.

Belgija je nastavila i sjajan niz efikasnosti koji traje već 31 utakmicu, odnosno gotovo tri godine, jer posljednji put kada nije zatresla mrežu bilo je baš u St. Petersburgu, u polufinalu SP-a protiv Francuske. Jedina loša vijest za Belgijce je ozljeda Castagnea, koji će zbog toga propustiti ostatak Eura.

Rusi ističu kako se čudo nije dogodilo, dio medija smatra kako je rezultat realan i odražava razliku u klasi, dok se drugi dio čudi kako mala Belgija može tako razbiti veliku Rusiju, uz zaključak kako vas nogomet može natjerati plakati. G. Roguljić


SKUPINA B
Danska - Finska 0:1 (Pohjanpalo 60), Belgija - Rusija 3:0 (Lukaku 10, 88, Meunier 34) TABLICA 1. Belgija*1*1*0*0*3:0*3 2. Finska*1*1*0*0*1:0*3 3. Danska*1*0*0*1*0:1*0 4. Rusija*3*0*0*1*0:3*0 Preostali susreti: Finska - Rusija (16.6.), Danska - Belgija (17.6.), Finska - Belgija, Rusija - Danska (21.6.)
Možda ste propustili...

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Vinkovčani ipak nisu pomogli NEXE-u

Najčitanije iz rubrike