Novosti
PREKOGRANIČNI ŠOPING KLECA POD TERETOM KORONE

Potrošnja Slavonaca u BiH smanjena za čak 500 posto
Objavljeno 14. lipnja, 2021.
U pet mjeseci lani 34,5 milijuna kuna, a u 2021. - 6,8 milijuna kuna

Višemjesečno zatvaranje i ograničavanje prelaska državne granice, kao jedne od mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa, prisilno je zaustavilo odlazak Slavonaca u prekogranični šoping, što su trgovci u susjednoj BiH itekako osjetili u drastičnom padu potrošnje.Promet je lani više nego prepolovljen u odnosu prema 2019. godini. A podaci koje su Glasu Slavonije dostavili iz Uprave za indirektno oporezivanje u BiH, sa sjedištem u Banjoj Luci, govore o nastavku pada potrošnje stranih državljana i u ovoj godini.

Lani su u BiH kupili robe u vrijednosti 65,5 milijuna konvertibilnih maraka (KM), približno 252,7 milijuna kuna (prema srednjem tečaju HNB-a od 3,86 kune za jednu marku). Najviše su kupovali građani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, uglavnom robu široke potrošnje. Usporedbe radi, godinu ranije potrošili su približno 136 milijuna KM, gotovo 520 milijuna kuna.

U prvih pet mjeseci ove godine stranci su na bosanskohercegovačkim graničnim prijelazima podnijeli ukupno 44.099 zahtjeva za povrat PDV-a za ukupnu vrijednost robe koju su iznijeli izvan carinskog prostora BiH, u iznosu od 11.275.216,95 KM. U istom razdoblju 2020. bilo je 75.482 zahtjeva za povrat PDV-a za kupljenju robu u vrijednosti od 23.815.108,68 KM.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević, ističe da je u ovoj godini, kada je riječ o graničnim prijelazima na kojima su stranci podnosili zahtjeve za povrat PDV-a, došlo do značajne promjene. Najveći broj zahtjeva ovjeren je na prijelazima koji gravitiraju prema Republici Srbiji, a svih su dosadašnjih godina prijelazi prema Republici Hrvatskoj nosili najveći broj zahtjeva.

- I u ovoj je godini došlo do značajnog pada broja zahtjeva za povrat PDV-a od strane stranih državljana. Osnovni razlog i dalje je pandemija prouzročena koronavirusom, zbog čega je bilo otežano putovanje i prelazak državnih granica. Također, kao jedan od razloga svakako se može navesti i ograničenje koje je uvela susjedna Republika Hrvatska, a to je mogućnost da se u RH mogu unijeti samo dvije kutije cigareta - pojašnjava.

Riječ je, naime, o izmjenama Pravilnika o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU-a) te za robu uvezenu kao malu pošiljku nekomercijalnog značaja. Iz BiH se u Hrvatsku od 1. siječnja ove godine mogu unijeti najviše dvije kutije cigareta, umjesto dosadašnjih deset, a bez naplate nameta, umjesto dosadašnjih 250 grama smije se unijeti 50 grama duhana.

Uz kućne potrepštine, lijekove i gorivo, jedan od glavnih razloga redovitih odlazaka Slavonaca preko granice jesu pivo, cigarete i duhan, koje ondje kupuju prema znatno nižim cijenama nego u Hrvatskoj, pa su zatvaranjem granica najviše profitirali šverceri.

A sve je to, kako prenose tamošnji mediji, dovelo do katastrofalno loše prodaje cigareta u BiH koja je zabilježena u 2020., a nastavljena je i u ovoj godini.

Marija Lešić Omerović


PRIJELAZ ORAŠJE VIŠE NIJE NAJFREKVENTNIJI
Dosadašnjih je godina Orašje bilo među najfrekventnijim prijelazima u BiH, ali je epidemija koronavirusa promijenila trendove. U prvih pet mjeseci 2021. ondje su zaprimljena 1062 zahtjeva za povrat PDV-a na robu ukupne vrijednosti 510,229.06 KM, približno 2.000.000 kuna. U istom su razdoblju lani na graničnom prijelazu Orašje Slavonci podnijeli 8806 zahtjeva za robu vrijednosti 2,591,142.24 KM, približno deset milijuna kuna, što pokazuje peterostruki pad potrošnje u odnosu prema lani! Preostala četiri BiH granična prijelaza prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji u prvih pet mjeseci 2021. također bilježe osjetan pad, a podnesen je sljedeći broj zahtjeva: Brod 544 (lani 2498), Šamac 931 (lani 4438), Gradiška 996 (lani 5017) te Brčko 685 (lani 6299). Kada se zbroji ukupna vrijednost robe na svih pet prijelaza za koju je tražen povrat PDV-a, Slavonci su lani u prvih pet mjeseci u BiH potrošili 8.933.000 KM, odnosno 34,5 milijuna kuna. Brojke su u ovoj godini peterostruko niže: potrošeno je 1.769.500 KM, nešto više od 6,8 milijuna kuna.
Možda ste propustili...

POČINJE PRVI POPIS STANOVNIŠTVA "BEZ PAPIRA"

U upitniku šezdesetak pitanja, za ispunjavanje 20-ak minuta

PATRIJARH PORFIRIJE U JASENOVCU

Onaj tko čini zlo ispisao se iz svakog naroda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UOČI UNUTARSTRANAČKIH IZBORA RASKOL SVE IZVJESNIJI

Zastupnica otvorila ured
u središtu grada koji u
osječkom SDP-u ignoriraju

2

U HRVATSKOJ SKOK: 1.835 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM

U OBŽ 87, u VSŽ 42 novopozitivne ososbe

3

IŠČEKIVANJE OBITELJI I SIGURNOSTI DOMA

Ove godine posvojeno 79 djece, a "na čekanju" je i dalje više od 1650 potencijalnih posvojitelja