Sport
LOŠ START VATRENIH NA EURU

Minimalan poraz: Hrvatska nije bila prava i Engleska je to kaznila
Objavljeno 13. lipnja, 2021.
Zlatko Dalić eksperimentirao je s udarnom postavom i to je ispalo neuspješno

Hrvatska nogometna reprezentacija na Wembleyu je prvi put poražena u prvoj utakmici na Europskim prvenstvima. S druge strane Englezima je to bila prva pobjeda u povijesti na startu Eura.



A nije moralo završiti tako jer bio je to susret koji je neodoljivo mirisao na "salonski remi". Englezi su bili tek malčice poduzetniji nego Hrvatska, i to su naplatili osvajanjem prva tri boda. Ukupno gledano, nije to bila utakmica koja bi nekoga ostavila bez daha. Igralo se obostrano oprezno, preoprezno, što i nije čudno kada su u pitanju prve utakmice na velikim natjecanjima. Englezi su izišli kao pobjednici, a naša reprezentacija mora skupiti glave, jer protiv Čeha i Škota nemamo pravo na krivi korak.



Obostrani oprez


Hrvatski izbornik Zlatko Dalić na travnjak je poslao najavljenu postavu u kojoj su bili Gvardiol na lijevom beku i Kramarić na desnom krilu, s kojeg se često priključivao Rebić kao drugi napadač. Iznenađenje je priredio Gareth Southgate, koji se odlučio susret započeti bez klasičnog lijevog beka. Nije da mu ih nedostaje, nego je očito engleski izbornik imao nekakvu taktičku ideju zbog koje je na lijevu stranu svoje obrane odlučio postaviti dešnjaka Trippera vjerojatno kako bi lakše kontrolirao Kramarićeve ulaske s kontranogom. Već ta taktička nadmudrivanja dok susret još nije ni počeo dala su naslutiti kako nijedna reprezentacija neće u njega ući otvorenog garda. Takvo je prvo poluvrijeme i bilo s tim da nam se na njegovu samom početku osmjehnula sreća. Susret je počeo naoko vrlo mirno, a onda su nas Englezi ulovili na spavanju. U šestoj minuti nakon auta na sredini terena došli su do najveće prilike u prvih 45 minuta. Naš blok je neshvatljivo puknuo na sredini nakon bačenog auta, što je iskoristio Sterling, sjurio se prema vratima, pa uposlio Fodena, kojem je Gvardiol ostavio previše vremena i prostora za pripremu udarca, ali je na kraju naš mladi bek Fodenov pokušaj s 13-14 metara iskosa s desne strane uspio dotaknuti vrškom kopačke, što je bilo dovoljno kako bi ga skrenuo u desnu vratnicu. Na krilima te prilike Engleska je pritisnula, pa je ubrzo Livaković morao pokazati svoje kvalitete. U devetoj minuti, nakon što je naša obrana raščistila jedan ubačaj iz kornera, lopta je pala ravno na volej Phillipsu, koji je bez razmišljanja odapeo s 18 metara, a Livaković je taj prizemni udarac uspio odbiti. Nakon toga utakmica je ušla u posve mirne vode. Hrvatska je rijetko dolazila pred kazneni prostor suparnika, pokušavali smo držati loptu i kroz kombinatoriku stvarati eventualne opasnosti, ali to nije funkcioniralo najbolje. Ako ništa drugo, bar smo u tom razdoblju "pripitomili" Engleze. U 26. minuti opet se Sterling dao u bijeg nakon ubačaja iz auta, a završio ga je udarcem iznad vrata. Jedini naš spomena vrijedan pokušaj dogodio se minutu kasnije. Vrsaljko je ubacio zdesna, Rebić propustio loptu na drugu vratnicu, gdje je na 15-ak metara od vrata bio Perišić, koji je mogao mnogo bolje zapucati negoli je to učinio. Na kraju je to bilo to skromno poluvrijeme u kojem je Engleska imala loptu više u nogama, ali vratari nisu imali gotovo nikakvog posla. Engleska je uputila jedan udarac u okvir i pogodila vratnicu, a Hrvatska je ostala bez pravog pokušaja prema Pickfordu.

Sterling odlučio


"Nula" s kojom je završio prvi dio susreta nije dugo stajala na semaforu. U 57. minuti Engleska je došla u vodstvo nakon akcije po lijevoj strani naše obrane u kojoj je najveći dio posla obavio Phillips koji se oslobodio Gvardiola i poslao Sterlinga u situaciju iz koje nije mogao promašiti. Livaković je uspio dotaknuti tu loptu, ali je dovoljno kako bi je uspio skrenuti izvan okvira vrata. Osam minuta kasnije imali smo priliku za izjednačenje u kojoj se našao Rebić, no njegov udarac s 11 metara morao je biti puno precizniji. Ubrzo je izbornik Zlatko Dalić povukao prve poteze. Ušli su Brekalo i Vlašić, nedugo nakon njih Petković, što je trebao biti signal za početak hrvatskih nastojanja ne bi li se došlo do izjednačenja. Engleska je u tom razdoblju čuvala rezultat pa gotovo da se ništa opasno nije ni dogodilo do kraja utakmice. Pokušavali smo nešto, ali bilo je to vrlo stidljivo, pa je teško zaključiti kako smo se "ubili" na terenu kako bismo došli do izjednačenja. Tek u četvrtoj minuti sudačke nadoknade Pašalić je možda mogao šokirati domaće navijače, ali njegov udarac s 13-14 metara završio je na srednjem prstenu tribina Wembley stadiona, a odmah nakon toga Orsato je dao znak za kraj utakmice, čime je proglasio Engleze pobjednicima.

Dalibor Keler
LONDON - Stadion Wembley. Vrijeme sunčano. Teren odličan. Gledatelja: 22.500. Sudac: Daniele Orsato (Italija) - 6,5. Strijelac: 1:0 Sterling (57). Žuti kartoni: Foden (Engleska), Ćaleta-Car, Kovačić, Brozović (Hrvatska). Crveni kartoni: - IGRAČ UTAKMICE: RAHEEM STERLING (ENGLESKA) ENGLESKA 1 (0) Pickford 6,5, Walker 6, Stones 6,5, Mings 6,5, Trippier 6, Phillips 7, Rice 6,5, Mount 6, Foden 6,5 (od 70. Rashford -), Sterling 7 (od 90. Calvert-Lewin -), Kane 6 (od 82. Bellingham -). HRVATSKA 0 Livaković 6, Vrsaljko 6, Vida 6, Ćaleta-Car 6, Gvardiol 5,5, Brozović 6 (od 70. Vlašić -), Kramarić 5,5 (od 70. Brekalo -), Kovačić 6 (od 85. Pašalić -), Modrić 6, Perišić 6, Rebić 6 (od 79. Petković -).
skromno
HRVATSKA JE OSTALA DUŽNA NA WEMBLEYU
1:0
Phillips je poslao odličnu loptu u prostor za Sterlinga, koji je došao sam pred Livakovića i doveo Englesku u vodstvo
Pogodak je pao nakon jedne akcije Engleske koju je majstorski počeo Phillips, a završio Sterling
Najčitanije iz rubrike