Mozaik
FILMSKI OBRAČUN S EKSTREMIZMIMA

Matanićeva "Zora" stigla je u kina
Objavljeno 14. lipnja, 2021.
Novi dugometražni igrani film "Zora" Dalibora Matanića i drugi dio njegove filmske "Trilogije sunca", stigao je u hrvatska kina. Nakon svjetske premijere prošle jeseni na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu te sudjelovanja na međunarodnim festivalima, film napokon može vidjeti i hrvatska kinopublika. Višestruko nagrađivani filmski i kazališni redatelj Dalibor Matanić, koji uz režiju potpisuje i scenarij, najavljujući kinodistribuciju "Zore" istaknuo je kako je "Trilogija sunca" njegov filmski obračun s ekstremizmima kako nam se povijest ne bih opet vratila u najgorim oblicima.



- U "Trilogiji sunca" ("Zvizdan", "Zora" i "Suton"), cilj mi je suprotstaviti najplemenitije i najosnovnije ljudske impulse. U "Zvizdanu" sam suprotstavio ljubav i mržnju, u "Zori" sam učinio isto, samo kroz intimnu obiteljsku dramu, u galopu s neonacističkim pokretom u usponu - kaže Matanić.



Glavne uloge u filmu tumače Krešimir Mikić i Tihana Lazović. Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica Zore je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. T.K.
Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike