Sport
NISU ROBOTI

Nogometaše i trenere nitko ništa ne pita
Objavljeno 13. lipnja, 2021.
Trener NK Osijek Nenad Bjelica prije nekoliko dana rekao je kako su igrači koji nastupaju na Euru praktički dvije godine u punom pogonu bez odmora. Zbog korone, prekida, pa nastavka, pretprošla je sezona kasno završila i nakon kratkog odmora odmah je počela nova, nakon koje je uslijedio EP. Bjelica ni "u peti" nije imao da bi se moglo dogoditi ovako nešto kao drama u Kopenhagenu, ali je upozorio na umor igrača. A Eriksen, nogometaš milanskog Intera, jedan je od onih koji su između dvije sezone imali samo nekoliko dana odmora. Nakon što se danski nogometaš izborio za život, krenula je lavina. Međunarodni sindikat profesionalnih nogometaša (FIFPro) upozorio je da se dobrobit igrača ne uzima u obzir prilikom sastavljanja kalendara natjecanja.

- Igrači diljem svijeta rekli su nam kako kalendar natjecanja u posljednje četiri godine nije adekvatan, niti uzima u obzir njihove potrebe. Uvjeti u igri i oko vas mentalno i fizički iscrpljuju - poručio je glavni tajnik FIFPro-a Jonas Baerr-Hoffman u otvorenom pismu.

Hoffman je naglasio kako je vrijeme za promjene i pozvao igrače da zajednički daju svoj glas svojim sindikatima.

- U idućim mjesecima pregovarat ćemo u vaše ime s FIFA-om i drugim dionicima kako biste imali pravedniji i razumniji raspored, pravednije uvjete i veće mjere zaštite na terenu i izvan njega. Za nas je glas igrača najvažniji u razgovoru - kazao je Baerr-Hoffman, rekavši da su igrači izostavljeni iz procesa odlučivanja.

I nije sindikat jedini koji kritizira iscrpni raspored utakmica, treneri u Premijer ligi također su se žalili. No, igrači, treneri i stručno osoblje postali su sporedni likovi, nogomet je jedan veliki biznis, a kad ima utakmica, ima i zarade. Grozno zvuči, ali zarada je postala važnija od čovjeka. I. Li.


Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike