Osijek
OSIJEK OBILJEŽIO BLAGDAN SV. ANTUNA

Prevladao duhovni ugođaj,
tako bi i uvijek trebalo biti
Objavljeno 13. lipnja, 2021.
Što zbog korone, što zbog radova u Tvrđi, bilo je manje zabavnih sadržaja

Nema nama našeg svetog Ante bez kiše, potiho su komentirali vjernici koji su pohodili Tvrđu kako bi nazočili ranim, noćnim misama; oni koji su pak došli na bogoslužja kasnije tijekom dana, imali su više sreće, njih je dočekalo sunce u dvorištu franjevačkog samostana Svetog Križa...



U Tvrđi se jučer obilježavao blagdan svetog Antuna Padovanskog, ne treba posebno podsjećati kako je to jedan od najomiljenijih svetaca našeg podneblja. Njegovo štovanje u Osijeku ima dugu tradiciju, koja osim vjerskog ima i svjetovni prizvuk. Jedini je to kirbaj koji se u Osijeku godinama javno obilježava, bez obzira na to o kojem je političkom sustavu riječ.

Nedjeljno prijepodne proteklo je mirno - na Trgu Svetog Trojstva raspoređeni su štandovi s uobičajenom kirbajskom ponudom, od prehrambenih proizvoda i suvenirskih artikala do, neobično puno, štandova s ponudom robe i obuće. Uz to jučer je bio i premijerni nastup naše nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu, pa je uvelike bila prisutna i navijačka ikonografija, posebice u kafićima.

Molitva za zdravlje


S oltara su se čule poruke o tome kako se Antun, koji potječe iz velikaške obitelji, ipak odlučio na svećenički poziv. "Živio je u siromašnim kolibicama, bio je više gladan nego sit, često bolestan... no kroz to je primio stostruko na ovom svijetu - bilo je to njegovo blago koje mu je Isus obećao i zbog kojeg je napustio zemaljsko blago. Da je ostao živjeti životom bogataša, a imao je jedan dvorac - ne bi imao još sto dvoraca, bio je jako bogat, ali ne bi postao sto puta bogatiji, imao je jednu djevojku, ali ne bi ih imao još sto. Sveti Antun je rekao kako na prvom mjestu nije ona zemlja u kojoj si rođen, na prvom mjestu je nebeska domovima", poruka je upućena za jutarnjeg evanđelja.

Također pozvani smo izabrati hoćemo li se na svome kršćanskom putu moći odreći onog što nas koči da postanemo bolji i svetiji kršćani ili ćemo, kao kakav bogati mladić, odbiti Isusov put, ostati prazne duše i siromašni doći pred Boga.

- Dolazimo se pomoliti svetom Anti za zdravlje, vidjeli smo kako je za ove pandemije važno biti objema nogama ostati na zemlji - rekla nam je vjernica Marija. Za mladi bračni par Suzanu i Ivana sveti Antun je zaštitnik bračnih parova, pa ne propuštaju priliku izmoliti Božji blagoslov. Velik je dio onih koji su u Tvrđu došli samo radi pučke zabave, no i to je uobičajena situacija.

Bez automobila


Istina, ove je godine izostao zabavni park. Iz gradske uprave su rekli kako je došlo do određenih nesporazuma, dijelom zbog situacije oko primopredaje vlasti nakon lokalnih izbora, no obećali su za iduću godinu pronaći kvalitetnije rješenje za one koji zabavne sadržaje nude, ali i traže.

Jučer se u Tvrđu nije moglo ući automobilima, no pokazalo se kako je to bila dobra odluka. U okolnim ulicama (Zagrebačkoj, Istarskoj, Kralja Zvonimira, Hadrijanovoj, pa i Svačićevoj...) zapravo dovoljno je parkinga i lakša je prometna komunikacija. A pet su minuta udaljeni od Tvrđe pješice...


Dario Kuštro
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike