Regija
SLAVLJE PREDVODIO NADBISKUP

Blagoslovljen novi kip Gospe Šumanovačke
Objavljeno 14. lipnja, 2021.
GUNJA



- Ovim euharistijskim slavljem i blagoslovom novog kipa Gospe Šumanovačke na svetištu Šumanovci, starom šest i pol stoljeća, Skrovita Gospa Šumanovačka raširenih ruku dočekala je gotovo dvije tisuće hodočasnika. To se dogodilo na prigodan datum, 12. lipnja, jer to je dan kada naša Crkva slavi Bezgrešno srce Marijino. Danas, na ovaj spomendan okupljeni su vjernici s hrvatske strane, a oni iz BiH nisu mogli doći zbog epidemiološke situacije, ali je bilo njihovih predstavnika - istaknuo je u subotu na blagoslovu kipa mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Ovom euharistijskom slavlju koncelebriralo je više svećenika iz Cvelferije i oni koji su bili u službi u Gunji. Blagoslovu kipa nazočio je, sa suprugom, akademski kipar Ante Jurkić. Brončani kip težak je 600 kilograma i visok je 2,40 metara s aureolom.

Upravitelj svetišta i župnik u Gunji i Đurićima Ivan Živić biranim je riječima zahvalio nadbiskupu Hraniću i Biskupiji, koja je o svom trošku financirala izradu kipa koji daje poseban osjećaj hodočasnicima. Kip je dio projekta "Novo ruho Šumanovaca", koji je u tijeku realizacije, a najavljuje se da će 2023. godine biti obilježeno 650 godina otkada je papa Grgur XI. izdao dekret franjevcima 1. lipnja 1373. godine., i otada je Crkva službeno Šumanovcima dala da budu hodočasničko mjesto.

Projekt koji je započet 2019. godine polako poprima onaj oblik kako je zamišljeno. To je vidljivo za sve koji dolaze na svetište. S.Bogutovac
Sam quam qui dolore lam earibus dandis et esto dolupta illecta sum am eost, si blaborerit mi, si volecup
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike