Regija
VIŠE OD 400 SUDIONIKA

Vinkovačka biciklijada Tour natur
Objavljeno 13. lipnja, 2021.

Sa Trga Vinkovačkih jeseni, krenula je druga po redu, ali i najmasovnija, vinkovačka biciklijada Tour natur koju organiziraju Grad Vinkovci, Turistička zajendica Vinkovci i Biciklističkig klub Sokol Vinkovci. Na ovogodišnoj rekreativnoj biciklijadi okupilo se više od 400 sudionika – od namlađeg uzrasta do starijih i umirovljenika, od učenika do poduzetnika, profesora i sportaša i tu su se mogli vidjeti razni biciki – od onih za rekreativnu gradsku vožnju do brdskih i sportskih.

Stručnjaci uvjeravaju kako je bicikliranje izuzetno korisna i kvalitetna fizička aktivnost koja se može prilagoditi svima. Staza i ruta ovogodišnje biciklijade nije zahtjevna, prilagođena je svim dobnim uzrastima i svi je mogu odvesti bez većih poteškoća.

- Moguće je lijepo dozirati razinu napora u biciklizmu, istovremeno se možete voziti lagano i uživati, a isto tako možete voziti veoma brzo i odraditi kvalitetan trening. Dakle, biciklizam je sport za sve, kaže predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza i Biciklističkog kluba Sokol Vinkovci, proslavljeni paraolimpijac Tomislav Zadro dodajući kako biciklizam ima kvalitetan učinak na zdravlje, osim velike energetske potrošnje, povoljno djeluje na  srce i krvožilni sustav, ali i na cijelo zdravlje.

Ovogodišnja ruta je bila duga 20 kilometara i polazak je bio s Trga Vinkovačkih jeseni, biciklisti su vozili preko Gortanovog naselja (Mala Bosna), do Cerića i Nuštra, gdje je za sve sudionike bila kratka pauza za odmaranje i osvježenje i povratak u Vinkovce sve do Pikovog stana gdje je održana završna svečanost uz okrijepu i izvlačenje sretnih dobitnika. Uz tri glavne, nagrade nagrađeni su najmlađi i najstariji sudionici, ali i biciklistička obitelj s najviše djece.

Organizatori kažu kako bicikiranje može biti itekako zanimljivo jer maršute se biraju tako da biciklisti prolaze većim dijelom, prirodom, a ne samo naseljenim mjestima, pa je sam boravak u prirodi već zdravstveno djelotvoran.

- Vinkovčani su i danas opet pokazati da vole sport i rekreaciju kroz upoznavanje našeg kraja, a u konačnici, uz zdrav način života, družiti se sa svojim prijateljima u prirodi. Danas ćemo  prvi put koristiti obnovljen Pikov stan i vjerujem kako su se mnogi iznenaditi kada su vidjeli o kakvom se atraktivnom prostoru radi. Nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti s biciklijadom i da će se iz godine u godinu povećavati broj sudionika, rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. (MF)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike