Regija
„NEMA SELA NAD BABINE GREDE“

Održani jubilarni, 40. „Konji bijelci“ – jamstvo opstojnosti tradicije i običaja
Objavljeno 13. lipnja, 2021.

Svi su putovi ovoga vikenda vodili u Babinu Gredu, gdje je održana nadaleko poznata manifestacija „Nema sela nad Babine Grede“, kojom su ponosni mještani iznova pokazali što imaju i umiju, što su im u zalog ostavili njihovi stari da brižno čuvaju i prenose s koljena na koljeno.

Prikazali su svoju tradiciju, raskoš i bogatstvo narodnog ruha i običaja.  Ali prije svega golemu ljubav prema konjima, s čime se godinama diče. „Konji bijelci“ mnogima su prva asocijacija na spomen Slavonije i sinonim odlične organizacije, gastroponude, dobrih i vrijednih ljudi. Babinom Gredom je danas prodefilirala prekrasna povorka jahača i svatovskih zaprega, ukrašenih šlingerajima i šokačkim otarcima, sa snašama i baćama u tradicionalnom narodnim nošnjama.

Topot gizdavih konja i pjesma odjekivali su selom. Na hipodromu Ritić pozdravili su ih domaćin, općinski načelnik Babine Grede, Josip Krnić i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana, Franjo Orešković, koji su ukazali na značenje ove manfestacije u očuvanju konjogojstva, opstojnosti sela, tradicije i običaja.

Jubilarnu, 40. manifestaciju „Konji bijelci“ otvorenom je proglasila izaslanica Predsjednika Republike, Martina Ciglević. Ustvrdila je da je ponosna što ima prigodu uživati u prekrasnim prizorima i prikazu ljepote i bogatstva Babine Grede i Vukovarsko-srijemske županije. Posjetitelji su  uživali u natjecanju konjogojaca u starim disciplinama vezanju repova, vožnji na paliji, tekličkom jahanju…


U okviru manifestacije „Nema sela nad Babine Grede“ održani su Eko/etno/gastrosajam, Dani kulina, sira i vina, revijalno natjecanje u vožnji dvoprega te natjecanje u kuhanju čobanca i izložba kulina. Za dobro raspoloženje pobrinuli su se tamburaši.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike