Zdravlje
UBLAŽITE NEUGODNI UBOD KOMARACA

Prirodna sredstva protiv ljetnih krvopija
Objavljeno 13. lipnja, 2021.
Komarci su već krenuli u svoj pohod s prvim jačim zrakama sunca i višim temperaturama. Bez obzira na sve preventivne mjere koje koristimo, komarci će uvijek naći put do naše kože. Ubod kao ubod uglavnom je bezbolan i ljudi ga ne osjete, ali simptomi uboda iz minute u minutu postaju sve gori - od svrbeža do oticanja i upala kože. Ubod komaraca možete ublažiti i pirodnim putem. Prerežite limun i utrljajte jednu polovicu na zahvaćeno područje. To će ublažiti svrbež te vam pružiti olakšanje. Možete pokušati trljati i koru od limuna preko mjesta uboda.

Rastopite jednu čajnu žličicu sode bikarbone u čaši vode i umiješajte u smjesu. Čistu pamučnu krpicu malo namočite u tu smjesu i ostavite ju preko zahvaćenog područja 10-20 minuta. Nanesite usitnjeni luk ili češnjak izravno na zahvaćeno područje. Ostavite ga da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite. Ovaj način nije možda "najmirišljaviji", ali je jedan od uspješnijih. Sol ima antiseptička i protuupalna svojstva te je zbog toga odličan lijek za ubod komarca. Napravite pastu s pomoću nekoliko kapi vode i malo kuhinjske soli i nanesite je na zahvaćeno područje.

Vrtovi i balkoni s obiljem zelenila najveći su mamac komaraca, njihovu najezdu i okupljanje možete spriječiti s pomoću praha nima. Poznata indijska biljka ima djelovanje prirodnog insekticida na štetnike, stoga dvije velike žlice praha stavite u gazu i posipajte na mjestima gdje se okupljaju komarci. Na ovaj način spriječit ćete njihovo razmnožavanje. Osim toga ulje nima učinkovito štiti kožu od ugriza, dovoljno je da se dva puta dnevno, najbolje poslije tuširanja, namažete uljem čiji će miris s kože ishlapjeti, ali ostaviti dovoljno traga da komarci pobjegnu.J.Kn.

Najčitanije iz rubrike