Zdravlje
KOD HOSPITALIZIRANIH ZBOG COVID-A

Aspirin ne poboljšava preživljavanje
Objavljeno 14. lipnja, 2021.
Aspirin ne pospješuje izglede za preživljavanje pacijenata primljenih u bolnicu zbog zaraze koronavirusom, pokazala je britanska studija. U pacijenata oboljelih od COVID-a otprije je uočen veći rizik od nastanka krvnih ugrušaka u organizmu, posebno u plućima.

Između studenoga prošle godine i ožujka 2021. provedena je velika studija na 15.000 pacijenata primljenih u bolnice zbog COVID-a, a svrha je bila provjeriti učinak aspirina, lijeka koji se rašireno koristi za sprječavanje ugrušaka kod postojanja nekih drugih bolesti. U sklopu studije ukupno je 7351 pacijent primao 150 miligrama aspirina dnevno, a 7451 nije. Izbor je bio nasumičan. Znanstvenici nisu otkrili dokaze po kojima je aspirin smanjio smrtnost, no uočeno je da su pacijenti kojima je davan aspirin nešto kraće boravili u bolnicama, točnije osam dana prema devet, i da ih je nakon 28 dana više otpušteno iz bolnice nakon što su preživjeli bolest (75 posto prema 74).

Peter Horby, profesor zaraznih bolesti na Oxfordu i jedan od autora istraživanja, rekao je da su ovakve razlike zanemarive da bi opravdale raširenu upotrebu aspirina među pacijentima oboljelim od COVID-a. Njegov kolega Martin Landray, profesor epidemiologije, kazao je da ga je razočarala činjenica da se jedan tako jeftin i rasprostranjen lijek pokazao neučinkovitim u ovom slučaju. "No upravo su zbog toga ovakva istraživanja važna - da bismo ustanovili koje terapije djeluju, a koje ne", istaknuo je. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa