Zdravlje
DESETI VEGESAJAM 15. LIPNJA

Hit su vege ćevapčići
Objavljeno 14. lipnja, 2021.

Deseti VegeSajam održat će se 15. lipnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u organizaciji udruge Prijatelji životinja koja najavljuje najzeleniju ponudu raznolikih izlagača, a uz brojne delicije i degustaciju veganskih ćevapčića. "Veselimo se prilici da 15. lipnja od 8 do 20 sati informiramo sve, bez obzira na način prehrane, i osiguramo ponudu raznolikih izlagača biljnih proizvoda", ističu Prijatelji životinja. Na dan kada Trg bana Jelačića ima najzeleniju ponudu, dodaju, posjetitelji će se moći upoznati s veganskim proizvodima i napuniti ne samo svoje hladnjake nego i vlastita srca. Uz brojne druge delicije najavljuju i degustaciju, kako kažu, "najfinijih gotovih veganskih ćevapčića dostupnih na hrvatskome tržištu".



"S ponosom ističemo da su ti ćevapčići bolji od mesnih jer su napravljeni bez cijene nečijeg života", kažu u udruzi Prijatelji životinja. Navode da su ćevapčići vrlo ukusan i zdrav veganski proizvod koji se brzo i jednostavno priprema. Okusom, izgledom, mirisom, bojom i teksturom podsjećaju na ćevape od životinjskoga mesa te se tako i konzumiraju, najbolje uz lepinju, luk i ajvar. U sastavu biljnih ćevapčića su soja, ječam, luk, pšenica, sušena paprika i ostali začini, što taj proizvod čini ekološki prihvatljivijim, puno zdravijim, ali i manje kaloričnim, a jednako zasitnim. Etičnu priču, kako kažu, dodatno zaokružuje činjenica da se od svakog kupljenog proizvoda donira kuna udruzi Prijatelji životinja. Ističu kako Svjetska zdravstvena organizacija već godinama upozorava da je prerađeno meso kancerogeno za ljude, a istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje 50 grama prerađenog mesa povećava rizik od raka debelog crijeva za 18 posto.

Organizatori VegeSajma podsjećaju da je lani na sajmu hit bila Stellina kobasica, koja će, vjeruju, i ove godine privlačiti veliku pozornost jer se iza njezina nastanka, kao i iza nastanka ostalih veganskih proizvoda, krije topla i humana priča o želji da svijet bude ljepše mjesto. Osim ćevapčića i kobasica, na ovogodišnjem VegeSajmu posjetitelje očekuju i hrenovke, salame, razni namazi, burgeri, keksi, kolači, torte, sendviči, ali i topli obroci na žlicu. J.Kn.

Najčitanije iz rubrike