Kultura
PROJEKT LAZARUS U DONJEM MIHOLJCU

Sakralni napjevi baroknih autora
Objavljeno 14. lipnja, 2021.
U sklopu 2. ciklusa koncerata Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe u donjomiholjačkoj crkvi i dvorcu, nastupio je ansambl Projekt Lazarus. Koncert je održan u prostoru župne crkve sv. Mihaela arkanđela. Članovi ansambla Projekt Lazarus donjomiholjačkoj publici izveli su program pod nazivom ‘‘Cithara octochorda 320.‘‘, u povodu 320. godišnjice prvotiska istoimene zbirke sakralnih i liturgijskih napjeva na hrvatskom i latinskom jeziku. Uz odabrane skladbe iz ‘‘Cithare octochorde", ansambl Projekt Lazarus predstavio se izvedbom sakralnih skladbi remek-djela Ivana Lukačića i Vinka Jelića, hrvatskih najplodnijih i najistaknutijih baroknih skladatelja te hrvatsko-talijanskog Francesca Sponge Uspera.

- Smatram kako je ovaj Festival od izuzetnog značaja zbog toga što kultura kao jedan najširi aspekt ljudskoga postojanja spaja ljude najrazličitijih provenijencija i osobito pojavljivanje, nastanak i održavanje ovakvoga festivala u jednoj okolini kao što je Donji Miholjac, zapravo znači nevjerojatno mnogo - istaknuo je voditelj ansambla, bas Robert Palić, idejni začetnik i osnivač ansambla Projekt Lazarus te član Opere HNK-a u Zagrebu.

Istraživanje, revitalizacija, promocija i prezentiranje hrvatske glazbene baštine primarni su ciljevi Projekta Lazarus koji se realiziraju kroz dva osnovna procesa: istraživanjem nepoznate i neobrađene glazbene literature nastale u razdoblju od 16. do 18. stoljeća, uz suradnju sa stručnjacima za navedeno razdoblje, istovremeno modelirajući profesionalni ansambl nužan za pripremu i izvođenje glazbenog materijala.

- Projekt Lazarus također je usmjeren na prezentiranje djela koja se rijetko, ili gotovo nikada ne izvode, kao i onih za koja ne postoje audio ni videozapisi - naglasio je Palić.

Projekt Lazarus čine sopranistice Tanja Ruždjak i Tanja Rupnik, mezzosopranistice Martina Menegoni i Nikolina Virgej Pintar, tenori Ivan Martinčić i Siniša Galović te bariton Matija Meić i bas Robert Palić. Organizatori koncerta bili su Grad Donji Miholjac i Župa sv. Mihaela arkanđela, a održan je uz podršku Ministarstva kulture i medija. S.FridlMožda ste propustili...

POETSKO-GLAZBENA VEČER

Ozvučenje poezije u Đakovu

IZLOŽBA U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT

Vizualni identiteti Miltona Glasera

POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA VRIJEDNOG 117 MILIJUNA KUNA

Arheološki park Vučedol - centralna točka turizma

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana