Kultura
U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI U OSIJEKU

Zatvorena izložba o stripu i predstavljen strip-album Matijevića
Objavljeno 14. lipnja, 2021.
Izloženi su i radovi polaznika radionice akademske slikarice i strip-autorice Helene Janečić na temu procesa stvaranja stripa

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku zatvorena je izložba "Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj", ostvarena u međuinstitucionalnoj suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti, a u sklopu finissagea izložbe, u dvorišnom prostoru Muzeja predstavljen je strip-album Tihomira Matijevića "Cvijeće na šanku" te su izloženi radovi polaznika strip-radionice pod vodstvom Helene Janečić.



"Cvijeće na šanku" zbirka je Matijevićevih mikroeseja, njegovih osvrta na život u kojima vješto povezuje svakodnevicu, ukućane, vlastita promišljanja i emocije s povijesnim, državnim i svjetskim događanjima, uspješno prikazujući kako se navedeno redovito prožima i međusobno utječe na pojedinca u nerazmrsivom spletu unutarnjih i vanjskih okolnosti koje čine svaku individuu. Autor crta u tehnici tuša i pera kojima osjenči prethodno izrađene crteže u olovci, a sve na kraju obrađuje računalnim programima i aplikacijama. Rezultat je crtež bogat osjenčanim površinama (ne koristi kolor), ali izrazito preciznih i čistih linija i rubova. Riječ je o stripu ponajprije zamišljenom da bude na Facebooku, gdje je Matijević godinama bio pasivno voajerski prisutan, mada je, kako kaže, uvijek imao želju za društvenim komentarom o onome na što je ondje nailazio.

- Na Facebooku sam od njegovih samih početaka, i iako sam uvijek htio pisati društvene komentare, ništa što bih napisao nije mi nije bilo dovoljno dobro, sve mi se činilo banalno, pa gotovo ništa nisam niti poslao, a i ono malo što jesam, odmah sam brisao. Onda sam malo promišljao taj brzi, pomalo površni nadmedij te mi se forma stripa od jedne table učinila jako zgodnom za to, i upravo me ta forma prije otprilike tri godine oslobodila u smislu društvenog komentara. Svaka od tabli nastala je kao reakcija na neki konkretan događaj, gdje sam, uz autobiografske elemente, nastojao ubaciti što više ikona Osijeka, gradskih veduta, političara, prijatelja, bendova koji sviraju po gradu itd. Kad kažem ‘autobiografske elemente‘, ne mislim na nešto poput pisanja autobiografije, nego mi oni služe kao neka baza gdje svoju malu povijest ubacujem u velike povijesne događaje, no ako je dramaturgija to zahtijevala, bez problema bih skrenuo u neistinu ili laž, odnosno maštu - ispričao je Matijević, inače akademski kipar i izvanredni profesor na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu.

Izloženi su i radovi polaznika prošlotjedne četverodnevne radionice pod vodstvom akademske slikarice i nagrađivane strip-autorice Helene Janečić, koji su se upoznali s procesom stvaranja stripa, od početne ideje, preko kreiranja likova, pisanja scenarija, do konačne realizacije kroz režiranje kadrova i crtanje. Svaki od termina bio je zasebna jedinica prožeta kraćim zadacima kroz koje su polaznici proizveli po jedan rad koji se dotiče likova i umjetnika iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti.

- Radionica je bila prije svega namijenjena djeci nižeg osnovnoškolskog uzrasta, međutim, imali smo različite naraštaje, pa čak i neke polaznike koji su završili studije. Zadaci su bili jednaki za sve, nevezano uz dob i crtačke sposobnosti. Svi polaznici radionice iznenadili su me količinom motivacije i kreativnosti, što se i vidi na njihovim kvalitetnim crtežima koje smo danas izložili. Upoznali su se osnovama stripovskog pripovijedanja te mislim da su svi koji su sudjelovali u radionici dobili ideju o tome što je to strip, što on može biti i što će oni kasnije moći s onime što su ovdje o njemu naučili - rekla je voditeljica radionice.

Danijel Miklić

predstavljeni
MIKROESEJI ”CVIJEĆE NA ŠANKU”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente