Regija
SKUP MIHOLJČANA

Prosvjed protiv užasnog smrada iz bioenergane
Objavljeno 12. lipnja, 2021.
DONJI MIHOLJAC - Jučer poslijepodne održan je mirni prosvjed na kojem se okupilo približno 300 prosvjednika ispred bioplinskog postrojenja u Industrijskoj zoni Janjevci, u Donjem Miholjcu, nezadovoljni što se mjesecima iz bionergane širi neugodan miris, strahujući da se zbrinjava štetan otpad.


Okupili su se kako bi alarmirali javnost te ukazali na ekološke posljedice i smanjenje kvalitete života. Boris Tomić, jedan od pokretača prosvjednog skupa, rekao je kako su se okupili da bi poslali poruku da se hitno poduzmu radnje da se ukloni neugodan miris.


- Želimo da se riješi ovaj smrad iz bioenergane koji onečišćuje i zrak i tlo. Mi ćemo i dalje organizirati mirne prosvjede ispred bioenergane - poručio je Tomić.


Jedan od prosvjednika, Alen Komljenović, istaknuo je da su nezadovoljni količinom informacija o deponiranju i obradi otpada u bioenergani.


– Nemamo informaciju je li ovaj posao ozakonjen, ili nije. Teško nam je dokazati štetnost, ali ono što znamo jest to da želimo čist zrak na koji imamo pravo. Ako nešto toliko smrdi, sigurno ne može biti zdravo. Okupili smo se da bismo zaustavili širenje smrada, i da se prekine ovo višemjesečno ludilo. Svako jutro toliko smrdi da ne možemo izaći. To nije normalno. Od nadležnih tražimo da nešto učine. Nismo ničiji pijuni i imamo pravo na život - izjavio je Komljenović.


Među prosvjednicima bila je i Andrea Ham-Tintor, diplomirana inženjerka ekologije i magistra molekularne i stanične biologije, koja je upozorila na onečišćavanje vode, zraka i tla. Napomenula je da postoji zakonska regulativa za bioenergane.


- Ovakve bioenergane ne moraju ovako zaudarati. Postoji europska regulativa kako se to može riješiti. No mi uvijek kasnimo za Europom - izjavila je Ham-Tintor, nastavnica prirode i biologije u OŠ Augusta Harambašića Donji Miholjac.


Na skupu je bio i gradonačelnik Goran Aladić, koji je istaknuo da ne podržava ovakav način rada bioenergane.


- Ljudi su s pravom ovdje, i nadamo se da će nadležni reagirati i da više nećemo udisati ovaj zrak koji je katastrofa - istaknuo je Aladić.


Grad Donji Miholjac aktivirao se u rješavanju problema te je naručio mjerenje emisije onečišćujućih tvari u zraku. Zabilježeno je prekoračenje dopuštene vrijednosti plina sumporovodika i obaviješteni su Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije i Državni inspektorat. S.Fridl
Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike