Regija
KREŠIMIR KAŠUBA, GRADONAČELNIK NAŠICA

Našice su u povijesnom trenutku i želim da budu grad na ponos svima
Objavljeno 12. lipnja, 2021.
Želja mi je graditi Našice kao grad sretnih ljudi, jer suto zaslužili. Zašto? Zato što su Našice grad dobrih ljudi

U nedjelju, 13. lipnja, na blagdan svetoga Antuna Padovanskog, Našice slave Dan grada. O Našicama danas i sutra razgovarali smo s novoizabranim gradonačelnikom Krešimirom Kašubom.* Koji će biti Vaši prvi zadaci na funkciji gradonačelnika?


– Maksimalna kooperativnost Grada u smislu pokretanja gospodarstva i demografske obnove primarni su ciljevi i prioriteti moga gradonačelničkog mandata. Turizam vidim kao trenutačno najveću mogućnost za preokretanje gospodarskih trendova, i u tom smislu svakome tko ima ideju, inicijativu, znanje i spreman je pomoći, vrata Grada širom su otvorena. Kulturni, vjerski i sportski sadržaji mogu oživjeti Našice i gospodarski i društveno. Kao gradonačelnik poduprijet ću sva odgovorna i kvalitetna rješenja koja će ići u tom smjeru. Uz dovršetak najvažnijih investicija gradska vlast istovremeno će raditi i na novim projektima.

* Grad Našice mjesecima je veliko gradilište. Što biste izdvojili kao najvažniji projekt?


- To je integrirani projekt razvoja turizma temeljen na obnovi kulturne baštine, a riječ je o ulaganjima u obnovu Velikog i Malog dvorca i parka, Gregerove vile i Trga Isidora Kršnjavoga te Trga dr. Franje Tuđmana, središnjeg gradskog trga. To je projekt koji je 2014. godine pripremila tadašnja gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Žagarom, a realizacija je u tijeku i očekujem da će kroz dvije godine potpuno biti završen. Vrijednost radova iznosi približno 100 milijuna kuna, od čega je povratno 75 milijuna kuna iz Europske unije. Zahvaljujući tom projektu Našice se nalaze u povijesnom trenutku. Osim što će promijeniti vizuru grada, projekt će donijeti nove mogućnosti u svrhu ujedinjene turističke ponude Našica. Našice imaju turističku perspektivu.

Razvoj turizma


* Što to konkretno znači?


- Pobrinut ćemo se za novu turističku priču koja je zapadnoeuropski i trend u kontinentalnom turizmu Republike Hrvatske, gdje ćemo razvijati kulturni, vjerski i sportski turizam. S ponosom naglašavam da imamo prvoligaša, RK Nexe, ali i svjetskog prvaka, ŠUD Šaran s našim velikim vodenim resursom, a to je akumulacijsko jezero Lapovac koje je u ovom trenutku nedovoljno iskorišteno. No, u fazi smo pregovora s Hrvatskim vodama i u bliskoj budućnosti uređenje akumulacije Lapovca ići će u turističkom smjeru, odnosno ribolovnom, ali i ugostiteljskom. Našice su i grad kulturne baštine, grad grofova Pejačević te Dore Pejačević, prve hrvatske i druge europske skladateljice. A tu je i vjerski turizam. Franjevci u Našicama datiraju iz 13. stoljeća, i osim vrijedne župne crkve, ponosni smo na samostan u kojem je knjižnica s neprocjenjivim inkunabulama. Isto tako, ne smijemo zaboraviti ni templarsku crkvicu sv. Martina, spomenik nulte kategorije, koja je također od iznimne važnosti u toj turističkoj priči. Našice su grad koji ima bogatu povijest, ima što ponuditi i prezentirati.

* Tu su i velika ulaganja u cestogradnju i obnovu prometnica i nogostupa?


- Kvalitetna prometna infrastruktura nije samo preduvjet razvoja prometa, nego i turizma. Posljednjih godina mnogo se ulagalo u cestovnu infrastrukturu na području grada. To su ulaganja u lokalne ceste u prigradskim naseljima i gradu, kao i u pripadajuće nogostupe. Uz rekonstrukciju državnih cesta, važan projekt je gradnja obilaznice i trenutačno smo na pragu završetka zadnje etape. I taj projekt, kao i projekt obnove kulturne baštine nije pao s neba, nego su smišljeno i vizionarski pripremani nekoliko godina. Cestovna infrastruktura ima posebnu važnost za razvoj turizma, ali pridonosi i sigurnom odvijanju prometa. I dalje ćemo brinuti o unaprjeđenju cestovne infrastrukture.

* Gradska ulaganja u prigradska naselja?


- U ovom mandatu politika će biti i ravnomjeran razvoj svih mjesnih odbora i podizanje kvalitete života njihovih stanovnika. Aktivno ćemo krenuti u proporcionalno razvijanje svih okolnih naselja. Grad Našice obuhvaća 19 naselja, od koje je 18 živućih. U dogovoru s mjesnim odborima usmjerit ćemo se na nove projekte, aktivnosti i radove. Naglasak u ovom mandatu želim dati na kompletan razvoj svih naselja, a cilj je da stanovnici u našim naseljima budu zadovoljni.

U planu inkubator


* Kakva je gospodarska slika grada?


- Naš grad poznat je po velikom broju obrtnika i poduzetnika. U gradu je više od 400 registriranih poduzetnika, malih, srednjih i velikih, a predvodnik je Nexe grupa. Imamo industrijsku zonu, a tu je i potporna institucija Našička razvojna agencija Nara koja pruža stručnu pomoć poduzetnicima radi bržeg razvoja poduzetništva. U Našicama ne nedostaje poduzetničkog duha i inovativnih ideja, ali nedostaje poduzetnički inkubator. Stoga će gradska vlast u ovom mandatu sagraditi i opremiti poduzetnički inkubator koji će poboljšati dostupnost poduzetničke infrastrukture i poslovnih usluga malim i srednjim poduzetnicima radi njihovog olakšanog rasta i razvoja i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta na području grada Našica. Bez te logistike nema ni mladih poduzetnika koji trebaju jednu odskočnu dasku i pomoć u svojim poslovnim planovima.

* Koliko u gradskom proračunu ima prostora za potporu udrugama?


- Gradske udruge, njihovi programi i projekti financirani su u skladu s proračunskim mogućnostima. Podupiremo sport, kulturno-umjetnički amaterizam, vatrogastvo, manifestacije. Također i udruge proistekle iz Domovinskog rata te humanitarne i druge udruge. Sa svima njima je vrlo dobra suradnja, a one naš grad predstavljaju na dostojan način. Grad izdvaja sredstva i za uređenje objekata tih udruga kao i za nabavu opreme. Imamo stotinjak udruga. Prepoznali smo važnost i ulogu organizacija civilnog društva te ih potičemo. Smatram da su udruge duh grada Našica te da zaslužuju jaču potporu. Želja mi je razvijati duh partnerstva, kao i zajedničko djelovanje udruga te ih više uključivati u funkcioniranje grada. I ove godine, za Dan grada, udruge su dale svoj obol, organizirajući različite događaje. Za razliku od prošle godine kada zbog pandemije koronavirusa Dan grada nije bio obilježen kulturnim, zabavnim i sportskim događanjima, ove godine pripremljen je bogat i raznovrstan program za sve generacije. Odvijat će se više dana i na više lokacija, ali najvažniji sadržaji planirani su ovoga vikenda. Ove godine imat ćemo i tradicionalnu, lijepu kirvajsku atmosferu s licitarima. Zatvorit ćemo ulicu ispred gradske Uprave, pa sve do gradske tržnice, i taj prostor je namijenjen je za licitare.

* Koje su, prema Vašem mišljenju, prednosti Našica, a u odnosu na druge gradove slične veličine?


- Naš grad ima komparativne prednosti koje proizlaze iz njegovog geografskog položaja. Odlična prometna povezanost i izgrađena komunalna infrastruktura sigurno su od koristi našim gospodarstvenicima i građanima. Naš grad je sredina u kojoj je istovremeno moguće podizati obitelj i razvijati poslove i karijere. Sadržaja, od kulturnih, sportskih i obrazovnih, ima više nego u mnogo većim sredinama. Našice su grad institucija i ustanova. Imamo vrtiće, osnovne i srednju školu, ali i glazbenu, muzej, knjižnicu, kinodvoranu… Tu su i dom zdravlja i bolnica koja kadrovski i opremom može stati uz bok ostalim hrvatskim bolnicama. Našice su upravno, obrazovno, zdravstveno i kulturno središte. Imamo institucije koje zadovoljavaju visok standard zapadnoeuropskog grada za obiteljski, miran i skladan život. Nekima je naš grad premali, nekima prevelik, no osobno mislim da je idealne veličine. No, najveća prednost našeg grada pred drugima jesu ljudi koji u njemu žive.

* Što u povodu Dana grada poručujete sugrađanima?


- Našičankama i Našičanima najprije želim čestitati Dan grada Našica i blagdan svetoga Antuna Padovanskog, a njihovim gostima i posjetiteljima da se ugodno osjećaju u našem gradu. Želim da se Našice i dalje razvijaju i budu grad kojim ćemo se ponositi. Našice su se pretvorile u sredinu u kojoj je lijepo živjeti i raditi. Sugrađanima bih poručio da mi je želja u ovom mandatu graditi Našice kao grad sretnih ljudi, jer su to zaslužili. Zašto? Zato što su Našice prije svega grad dobrih ljudi.


Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAKIJA IZ "SULJOŠKOG" UPRIVA

U okolici Zmajevca pronašli "baranjski džep" pun marelica

2

DEMOGRAFSKI PROJEKT "VINKOVAČKA OBITELJ"

Parcele mladim obiteljima uz popust od čak 95 posto

3

PRIGRADSKI BUDROVCI DEMOGRAFSKI SE OPORAVLJAJU, ZAUSTAVLJA SE ISELJAVANJE

U pomlađenoj je ulici Buljuk danas više djece nego kuća