Regija
DOBRA SURADNJA

Za svoje Rome će grad Beli Manastir izgraditi i kuće dvodomke i društveni dom
Objavljeno 12. lipnja, 2021.
Grad i "Kali Sara" potpisali sporazum o sufinanciranju gradnje društvenog doma za Rome
BELI MANASTIR - Suradnja Grada Belog Manastira s predstavnicima romske nacionalne manjine iz godine u godinu na višoj je razini, o čemu svjedoče i projekti realizirani u posljednje vrijeme, oni koji su u tijeku i oni koji su, za sada, samo na razini ideje.

Podigli suradnju


Potvrđuje to i gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob.

- Sigurno je da smo na znatno veću razinu podignuli suradnju s romskom nacionalnom manjinom i njihovim saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem - kaže, ističući nekoliko primjera, poput nedavnog potpisivanja sporazuma o sufinanciranju izgradnje društvenog doma u Belom Manastiru. Uz Roba sporazum je potpisala i predsjednica Saveza Roma u RH "Kali Sara", Suzana Krčmar. Obje strane dogovorile su se kako će ove godine početi gradnja doma, vrijedna 600.000 kuna, te kako će ju zajedno financirati sa po 300.000 kuna.

- Grad će pokriti troškove izrade projekte dokumentacije i preostale troškove osigurane u proračunu te će se istovremeno prijavljivati na odgovarajuće natječaje kako bi osigurao ostala potrebna sredstva, a Savez će s 300.000 kuna sufinancirati izvođenje radova - objašnjava Rob, dodajući kako se gradnja doma veže uz gradnju dvodomki za Rome u Preradovićevoj ulici (najavljenu u HDZ-ovu predizbornom programu razvoja grada).

Jedna od njih, za koju postoji projektna dokumentacija, mogla bi biti gotova do kraja godine, a ostale u iduće dvije godine, dakako, uz prijavu na projekte za područja s nacionalnim manjinama. Inače, ukupna vrijednost budućeg romskog društvenog doma procijenjena je na 1,2 milijuna kuna, a služit će za potrebe romske nacionalne manjine. Bit će kod višenamjenskog sportskog igrališta, čiju su izgradnju prije dvije godine sufinancirali Grad i "Kali Sara".

Podsjetimo, udruga "Kali Sara" je u pola milijuna kuna vrijedno opremljeno igralište uložila 200.000 kuna, a financijsku je konstrukciju zatvorio Grad.


I igralište


Igralište je dimenzija 53 x 33 metara, asfaltirano je, postavljeni su aluminijski golovi, koševi, zaštitna mreža, ograda, rasvjetni stupovi… Suradnja je nastavljena odlukom Gradskog vijeća (na Kajtazijevu inicijativu) da se jedna ulica u Belom Manastiru imenuje Ulicom 5. studenoga. Tog datuma obilježava se Svjetski dan romskog jezika. Kada se govori o belomanastirskim Romima, ne treba zaboraviti ni na zgradu u Osječkoj ulici, izgrađenu novcem iz Intervencijskog plana.

Veći dio tamošnjih novih stanara upravo su Romi, koji su do izgradnje zgrade živjeli u ruševnim (gradskim) objektima.

Ivica Getto

Koliko je Roma u Belom Manastiru?
Teško je reći koliko je Roma u Belom Manastiru. U popisu iz 2011. godine, pripadnikom romske manjine izjasnila se 301 osoba, što je skoro dvostruko povećanje u odnosu iz 2001. A 2015. godine, kada su bili manjinski izbori, na području grada pravo glasa imalo je 285 Roma, iz čega se može zaključiti da ih je bilo više, jer birati mogu stariji od 18 godina. Romski su lideri dvostruko veći broj na zadnjem popisu objašnjavli činjenicom da su se prije izjašnjavali kao pripadnici druge manjine, a porast ima više tumačenja, od doseljavanja do prebacivanja u manjinu zbog ostvarivanja nekih prava.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike