Osijek
ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROGRAMA "ZAŽELI POMOĆ U KUĆI"

Projekt je uspio, zaposleno je 57 žena diljem županije
Objavljeno 11. lipnja, 2021.

Osječko-baranjska županija prva je u Hrvatskoj prepoznala važnost projekta “ZAŽELI pomoć u kući – Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada”. U petak je u prostorijama Županije priređena završna konferencija 30-mjesečnog projekta koji je započeo 14. prosinca 2018. i završava u ponedjeljak.- U projektu je zaposleno 57 žena koje su bile u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a obuhvatio je više od 300 korisnika starije dobi s nepovoljnim socijalnim statusom. Na području Osječko-baranjske županije aktivna su još 52 takva projekta koje provode lokalne zajednice i organizacije civilnoga društva – rekao je dožupan Mato Lukić, dodavši da je program prevenirao institucionalizaciju starijega stanovništva.

I pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ivana Stanić izrazila je zadovoljstvo provođenjem projekta u kojemu su Županiji partneri domovi za starije i nemoćne osobe Osijek i Beli Manastir, Hrvatski zavod za zapošljavanje, osječki i belomanastirski Centar za socijalnu skrb, općine Draž, Darda, Antunovac i Vladislavci te Grad Beli Manastir.

- Projekt je u stopostotnom iznosu financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz program “Učinkoviti ljudski potencijali”, i to u vrijednosti od 8,6 milijuna kuna. Planirana brojka bila je 46, a uspjeli smo zaposliti 57 žena u općinama koje su nam partneri u projektu – istaknula je pročelnica Stanić, dodavši da su tijekom edukacije teže zapošljive žene stekle i edukaciju za gerontodomaćicu. Također, u suradnji sa županijskim Domom zdravlja provedena je edukacija na prevenciji širenja pandemije koronavirusa. Stanić je pojasnila da je na području županije oko 25 posto populacije starije dobi, stoga je projekt još i značajniji. Daljnje provođenje projekta u lokalnoj samoupravi i udrugama civilnoga društva pokazuje značaj socijalne politike, odnosno procesa deinstitucionalizacije. Ne samo kroz održavanje već i pomoć u kući, projekt je pridonio kvaliteti života starijih osoba.

Iako je projekt zatvoren, Osječko-baranjska županija ima spremnu novu prijavu, fazu 2 u vrijednosti od pet milijuna kuna za zapošljavanje 50-ak teže zapošljivih žena. M. MihelićIvana Stanić pročelnica

Planirana brojka bila je 46, a uspjeli smo zaposliti 57 žena u općinama koje su nam partneri u projektu koji je bio vrijedan 8,6 milijuna kuna. Projekt je pridonio kvaliteti života starijih osoba

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana