Mozaik
15. DORF - PRIZNANJA

Gonzu nagrada za životno djelo,
a Škugoru za underground
Objavljeno 12. lipnja, 2021.
Natječaj za prijave otvoren je do 15. lipnja, a prijavnica je na www.filmfestivaldorf.com

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i za ljeto 2021. bogat filmski program u Lapidariju vinkovačkog Gradskog muzeja. Povezivanjem, naime, programa 9. Antičkih filmskih večeri i 15. Festivala dokumentarnog rock-filma, slavonski ljubitelji dokumentaraca u Filmskom tjednu, od 17. do 21. kolovoza, u gradu na Bosutu uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije uz, dakako, neizostavni popratni program. Natječaj za prijave otvoren je do 15. lipnja, a prijavnica i više detalja nalaze se na www.filmfestivaldorf.com.



Valja napomenuti i da nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje snimatelju i redatelju Radislavu Jovanovu Gonzu. O njemu se navodi da je diplomirao na ADU-u u Zagrebu, za HRT je radio od 1985. do 1994., kao asistent kamere na dokumentarnim filmovima, TV dramama i serijama (Smogovci), a od 1988. djeluje kao redatelj i često istodobno i snimatelj glazbenih videospotova. Režirao je više od 350 glazbenih spotova, kao i nekoliko dokumentarnih i kratkih igranih filmova, direktor je fotografije u više dugometražnih igranih filmova ("Rezervni deli" 2003.; "Život je truba", 2014.), a najnovija je TV serija "Dnevnik velikog Perice" Vinka Brešana. Nagrađen je nizom diskografskih nagrada Porin (za spotove "Starfucker" Psihomodo pop, "Mene ne zanima" Majke, "Apokalipso" D. Rundek, "Ay Mi Cuba" Cubismo, "Ero s onoga svijeta" i "Dijete u vremenu" Let 3, "Smak svita" TBF), i na Danima hrvatskog filma (npr. Oktavijan za najbolji glazbeni spot 2007. i 2010.). Trenutačno snima i svoj prvi dugometražni igrani film… S DORF-om je još od 2008., kad je predstavio cool selekciju spotova.

- Nagradom mu želimo zahvaliti za pomicanje granica u našoj videokulturi, svježinom i energijom u impresivnom broju spotova. Raznovrsnim rješenjima i autorskom rukopisu kojim je postavio standarde, Gonzo je podigao ljestvicu kao nitko prije i otvorio tako mnogim bendovima, ali i filmskim autorima, nove mogućnosti i publiku. Uživali smo u njegovim spotovima i radujemo se igranim filmovima i sljedećim projektima, sigurni da će biti izvrsni - kažu organizatori.

A posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će Mate Škugor. Diplomirao je na Zavodu za elektroakustiku FER-a, u čijem je studentskom klubu KSET pokrenuo festivale NO Jazz i Žedno uho. Potom se posvećuje radu glazbenog promotora i organizatora festivala, vodio je Muzički salon SC-a, a osim rada u Zagrebu pokrenuo je u Šibeniku najprije Terraneo, a potom i SuperUho festival. Kratko radi na voditeljskim pozicijama u tehnici HNK u Zagrebu, a danas je zaposlen u IT tvrtki na razvoju novih digitalnih usluga i dizajnu mobilnih aplikacija. Inače, od 2016. do 2018. bile su DORF projekcije na plaži dijelom programa SuperUho…

- Sigurni smo da će Mate nastaviti s novim iznenađenjima za nova pokoljenja, a ova mala gesta znak je naše zahvalnosti njemu, ali i cijeloj ekipi (Bara, Vrana, Darko…), koja nam je učinila protekla desetljeća ljepšima, otvorila nove vidike i pokazala ljubav&strast, kao stav, kao jedini put ka sreći - ističe se uoči 15. DORF-a.

Za unikatne nagrade laureatima već 5. godinu zadužen je genijalni splitski kipar&strip-autor Miro Župa.


Od 17. do 21. kolovoza u gradu na Bosutu uživat ćemo u projekcijama recentne filmske produkcije
ČLANOVI ŽIRIJA
O najboljem DORF 2021 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Andrej Korovljev (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma "Tusta", kao predsjednik žirija), Tanja Kvorka (novinarka i urednica rubrike kultura i showbiz u "Glasu Slavonije"), i Vjeran Hrpka (filmski snimatelj).
Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike