Mozaik
U GALERIJI GRADSKOG KAZALIŠTA JOZA IVAKIĆ

U Vinkovcima otvorena izložba anđela autora Ive Pervana
Objavljeno 12. lipnja, 2021.
U galeriji vinkovačkog Gradskog kazališta Joza Ivakić otvorena je izložba poznatog splitskog fotografa i umjetnika Ive Pervana, koji je, putujući Hrvatskom i Europom, snimao - anđele. Tako Vinkovčani na ovoj izložbi mogu vidjeti slike anđela iz hrvatskih i europskih katedrala, a tu su i Chagallov anđeo, anđeli hrvatskog slikara Ivana Rangera te najstariji, onaj iz crkve sv. Sofije iz vremena prije crkvenog raskola i još puno toga. Skulpture i slike anđela prikazane na izloženim Pervanovim fotografijama u različitim su materijalima i tehnikama izrade i iz različitih su stilskih razdoblja. Pažljivom oku neće promaknuti pojedini anđeli koji su inače veličine samo 2-3 centimetra, a na Pervanovim su slikama prikazani u mjerilu 100×70 cm zahvaljujući posebnoj tehnici, odnosno opremi za zumiranje, kojom je postignuta zavidna duljina od 24.000 milimetara. Na taj način posjetitelji ove izložbe prvi put mogu doista vidjeti neke od anđela koji su u prirodi, odnosno u javnim prostorima, primjerice na jako visokim katedralama, teško vidljivi golim okom, pa tako i nedostupni najvećem dijelu javnosti.

Izložba materijaliziranih anđela nosi univerzalnu poruku uzvišenosti, blagosti, ljepote, nade i povezanosti, svega što simboliziraju ova božanski nevidljiva stvorenja.

- Anđeli su tu oko nas, a ja vjerujem u sve što je dobro, pa tako i u ova mala stvorenja koja su nastajala u razdoblju od pet godina - rekao je na otvorenju autor Ivo Pervan. Izložbu su organizirali vinkovački ogranak Matice hrvatske, Prokultura - Opservatorij kulturnih politika iz Splita i domaćin, Gradsko kazalište Joza Ivakić. M.Flego


To su slike anđela iz hrvatskih i europskih katedrala, a tu su i Chagallov anđeo, anđeli Ivana Rangera itd.
Možda ste propustili...

U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI 150. OBLJETNICA ROĐENJA

Lado nastupio u Radićevom kraju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OVE NEDJELJE STONESI KREĆU NA TURNEJU BEZ WATTSA

Jagger: On je dugo u glazbenom
smislu držao bend na okupu

2

U NEDJELJU, 26. RUJNA, NOVA HUMORISTIČKA SERIJA "MINUS I PLUS"

U glavnoj ulozi Vukovarac Igor Kovač

3

DANIEL CRAIG, FILMSKI JAMES BOND

Dobio čin počasnog zapovjednika u britanskoj kraljevskoj mornarici