Regija
U SRIJEDU ĆE BITI KONSTITUIRAN NOVI SAZIV GRADSKOG VIJEĆA ŽUPANJE

Većinu osigurale nezavisne liste, SDP i HDZ u oporbi
Objavljeno 11. lipnja, 2021.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Županje sazvana je za srijedu, 16. lipnja, u 16 sati, u dvorani Mladost. Nakon izbora Mandatne komisije i Odbora za izbor i imenovanja, bit će izabrani predsjednik i potpredsjednik Gradskog vijeća, a špekulira se bi na čelu tog predstavničkog tijela ponovno mogla biti žena. A Županja će, nakon 16 godina, ponovno imati dogradonačelnika profesionalca. Zamjenik gradonačelnika Damira Juzbašića, Petar Buljević, vidljivo je iz materijala pristiglih uz poziv za sjednicu, odlučio se na profesionalno obavljanje dužnosti. Zamoljen za komentar, kazao nam je da je dogovor takav da se prije prve sjednice ne izlazi u javnost s nikakvim informacijama, pa će i razloge donošenja svoje odluke pojasniti u srijedu. 

Na sjednici će biti donesena i odluka o plaći i drugim materijalnim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Županje za vrijeme profesionalnog obavljanja dužnosti. Plaću čini umnožak koeficijenta i osnovice za obračun plaće, uvećan za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža. Prijedlogom utvrđeni koeficijent za obračun plaće gradonačelnika iznosi 4.91, a za njegovog zamjenika 4,02. Osnovica za obračun plaće jednaka je osnovici za obračun plaće državnih dužnosnika i iznosi 3.890 kuna bruto.


Navedeni koeficijent za gradonačelnika predstavlja srednji keoficijent između maksimalnog koeficijenta plaće gradonačelnika i općinskog načelnika u lokalnim jedinicama koje imaju od 3001 stanovnika do 10.000 stanovnika  (4,55) i maksimalnog koeficijenta plaće gradonačelnika i općinskog načelnika u lokalnim jedinicama koje imaju više od 10.000 stanovnika (5,27). Predloženi koeficijent za zamjenika gradonačelnika Županje, koji inače može iznositi do 85 posto koeficijenta gradonačelnika, iznosi 81,87 posto.


 
Novi saziv Gradskog vijeća Županje brojat će 15 vijećnika, dva manje nego prethodni. Nezavisna lista Damira Juzbašića, koja je na lokalnim izborima osvojila sedam vijećničkih mandata, osigurala je većinu. Podržat će ih nezavisni Darko Lorger, čija je kandidacijska lista osvojila jedan vijećnički mandat. Priključit će se Klubu nezavisnih vijećnika Damira Juzbašića i aktivno sudjelovati u pripremi i donošenju odluka, sa svojim prijedlozima, primjedbama i sugestijama


- Nismo potpisali nikakav sporazum o suradnji, ali smo se u principu dogovorili, jer logično je bilo da ćemo podržati novog gradonačelnika. Birači su mu u velikom broju dali povjerenje, i treba mu dati priliku da se svojim radom dokaže i krene u provedbu zacrtanog programa, i da svi skupa zajednički počnemo raditi za stvarni boljitak i napredak ovoga grada  – kazao nam je i dodao da građani žele i očekuju promjene jer svjesni su toga da Županja može i mora puno bolje. 

Lorger će sudjelovati u radu konstituirajuće sjednice, a onda će svoje mjesto, kako najavljuje, zbog poslovnih obveza prepustiti nekome drugome sa svoje liste, tko će se moći više posvetiti radu u Gradskome vijeću.


- Želimo biti svojevrsni katalizator nove vlasti, neke stvari nastojati ubrzati, a neke možda usporiti. Mislim da je novi gradonačelnik na dobrome putu da pokrene Županju i da grad konačno prodiše – zaključuje.

Uz osam nezavisnih vijećnika, u novom sazivu Gradskog vijeća bit će i petero vijećnika HDZ-a i dva vijećnika SDP-a, koji će, poručuju, biti konstruktivna oporba. 
Pojedini izabrani vijećnici u gradsku su službu već poslali obavijest o stavljanju mandata u mirovanje iz osobnih razloga, što znači da će ih zamijeniti sljedeći s liste. Kako će u konačnici izgledati novi saziv Vijeća, znat će se u srijedu.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike