Ekonomija
POSKUPLJENJE POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA I KORONAKRIZA

FAO očekuje rekordne troškove uvoza hrane u ovoj godini
Objavljeno 11. lipnja, 2021.

PARIZ - Troškovi uvoza hrane dosegnut će ove godine rekordnu razinu, potaknuti poskupljenjem poljoprivrednih proizvoda i snažnom potražnjom u koronakrizi, priopćila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

Globalni troškovi uvoza hrane, uključujući troškove transporta, porast će u 2021. godini 12 posto, na 1.715  milijardi dolara, procjenjuje FAO.

Trgovina poljoprivrednim proizvodima porasla je u pandemiji koronavirusa, ali rast cijena od kraja 2020. godine znači veće rizike za siromašnije zemlje ovisne o uvozu, upozorio je FAO.

FAO-v indeks cijena hrane dosegnuo je u svibnju najvišu razinu u deset godina, odražavajući snažno poskupljenje žitarica, biljnih ulja i šećera.

Odvojeni indeks vrijednosti uvoza hrane, uključujući troškove prijevoza koji su također snažno porasli, dosegnuo je u ožujku najvišu vrijednost otkada je FAO počeo pratiti podatke, nadmašivši razine iz razdoblja velikih poskupljenja od 2006. do 2008. i od 2010. do 2012. godine.

Već u 2020. godini snažno povećanje obujma uvoza osnovnih namirnica povećalo je globalne troškove uvoza tri posto, na rekordnu razinu, ističe agencija UN-a.

Iznimka su pića i riblji proizvodi, osjetljiviji na prilike u gospodarstvu, navodi FAO, objašnjavajući da su potražnju za tim proizvodima ograničile teškoće u lancu opskrbe.

Glavni je pokretač rasta potražnje i cijena poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini bio kineski uvoz, koji je, između ostalog odražavao nastojanja azijskog diva da obnovi svinjogojski sektor nakon epidemije afričke svinjske kuge. 

Kineski uvoz kukuruza trebao bi u novoj sezoni 2021/2022. porasti na 24 milijuna tona, čime će ta zemlja zadržati poziciju najvećeg svjetskog uvoznika. U sezoni na izmaku trebao bi se učetverostručiti, na 22 milijuna tona, prognozira FAO.

Oporavak kineske proizvodnje svinjetine trebao bi rezultirati padom obujma globalne trgovine tim proizvodom i neutralizirati rast trgovine govedinom i mesom peradi pa će ukupna trgovina mesom ove godine stagnirati, procjenjuje FAO.

(Hina)

Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike