Novosti
MINISTAR PRAVOSUĐA IVAN MALENICA POJASNIO PROCEDURU

Zatražit će se izručenje Mamića
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica pojasnio je nakon sjednice Vlade kako postoje određene procedure i faze koje se moraju ispuniti da bi odbjegli Zdravko Mamić bio izručen Hrvatskoj. Govoreći o rokovima, rekao je kako je "ovo faza postupka kada je podignuta optužnica i kada se može zatražiti izručenje‘‘. Ministar je pojasnio da sporazum sa susjednom Bosnom i Hercegovinom predviđa izručenje osobe osumnjičene za korupciju, a o izručenju odlučuje Ministarstvo pravde BiH. Također, ministar je rekao kako će zatražiti izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj. Pojašnjavajući postupak izručenja, Malenica je rekao da se postupak ostvaruje onda kada DORH od Ministarstva pravosuđa i uprave zatraži da u komunikaciji s ministrom pravde BiH traži izručenje.

- Čim DORH od nas to zatraži, mi ćemo pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i zatražiti izručenje od Ministarstva pravde BiH - naglasio je ministar Malenica. Upitan treba li hrvatsko pravosuđe pustiti Mamića nakon ispitivanja, ili ga može privesti zato što je bjegunac, Malenica je odgovorio da je Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći jasan.

- Mamića se može izručiti samo za ono kazneno djelo za koje se traži izručenje. Sporazum je tako koncipiran da se radi o kaznenim djelima korupcije, iz čega se jasno vidi da bi Mamić trebao biti izručen na temelju sporazuma - precizirao je Malenica.

Rekao je da je premijer reagirao, jer su pojedinci poput Milanovića i oporbenjaka rekli da "imamo HDZ-ovo pravosuđe".

- Politika i HDZ nemaju utjecaj na izbor sudaca, niti utječu na rad DORH-a, kao ni na rad policije - ustvrdio je Malenica. Dodao je kako su sva tijela koja sudjeluju u progonu neovisna, pa misli da je premijerova reakcija razumljiva. H/S.Lacić


Malenica kaže da mu je teško odgovoriti na pitanje kolike su šanse da Mamić bude izručen Hrvatskoj
Možda ste propustili...