Sport
BRUNO PETKOVIĆ POJAVIO SE S MASNICOM ISPOD OKA I PORUČIO

Kritike stručnjaka, kao i loši komentari hrvatskih i engleskih novinara, ne mogu me uzdrmati
Objavljeno 11. lipnja, 2021.

U petak u Rimu utakmicom Italija - Turska počinje nogometni Euro 2020, no za nas ono najzanimljivije počinje u nedjelju, na kultnom Wembleyju, gdje će “koplja” odmjeriti Hrvatska i Engleska. Vatreni su u svojoj bazi u Rovinju gdje su u četvrtak “sastanak” s novinarima imali centarfor Dinama Bruno Petković i krilni napadač Wolfsburga Josip Brekalo.



Petković se pojavio s masnicom ispod oka, nije zarađena u nekom okršaju ili na treningu, nego na utakmici s Belgijom.

- Prvi put u životu dobio sam je od udarca lopte. Nevjerojatno. Još mi se to nije dogodilo.

Prva utakmica na velikom natjecanju uvijek je važna, a neuvjerljivu Hrvatsku čeka jaka Engleska.

- Svjesni smo rostera koji Engleska ima i da za svaku poziciju imaju kvalitetne zamjene koje igraju u najjačim europskim klubovima. Analiziramo ih, pratimo im prednosti i mane, ali ne fokusiramo se posebno na pojedince. Znamo njihovu snagu, ali jako smo samopouzdani i znamo što možemo napraviti - kazao je Petković, kojega su engleski tabloidi nazvali “Mandžukić za siromašne”. Na videokonferenciji u četvrtak sudjelovali su i engleski novinari iz Daily Stara, Daily Maila i Suna. I Petković im je kazao što misli o kritikama i engleskih i hrvatskih novinara.

- Naslijedio sam Mandžu i osjećam određenu odgovornost, ne želim to pretvoriti u pritisak, jer od tog nema ništa pozitivno. Izbornik Dalić je taj koji odlučuje tko je prvi na terenu, tako da se ne želim sam postavljati u momčad. No, spreman sam, bez obzira na komentare nekih stručnjaka. Stvarno se ne obazirem na loše komentare, ni engleski, ni hrvatski novinari ne mogu me uzdrmati. Analizirajući utakmicu s Belgijom, izbornik mi je ukazao na mnoge dobre stvari koje sam napravio. Naravno, bilo je i pogrešaka. Nisam u najboljoj golgeterskoj formi, ali mislim da mogu odlično odigrati Euro.

Osim nogometa, Petković je u posljednje vrijeme fokusiran i na ulogu oca. Nedavno je dobio dijete, a engleske novinare zanimao je taj baby boom u hrvatskoj reprezentaciji te kako se igrači nose s tom situacijom.

- Promijenile su se neke perspektive i teme za razgovor. Imamo mnogo savjeta za podijeliti. Mnogi su otvorili nova poglavlja u svojim životima, a mislim da je to jedno od najljepših - kazao je Petković.

A na isto pitanje osvrnuo se i Josip Brekalo:

- Dobio sam malu djevojčicu. Vidim da mediji mnogo pišu o baby boomu, a ja mogu reći smo svi sretni jedni zbog drugih i da si čestitamo.

Brekalo je prije tri godine bio na glavnom zagrebačkom trgu na veličanstvenom dočeku hrvatske reprezentacije sa Svjetskog prvenstva, a sada je dio Vatrenih.

- Naravno da sam uzbuđen, bio mi je san igrati za reprezentaciju na velikom natjecanju. Gledajući kako ljudi prate Vatrene u Rusiji motiviralo me da uskoro i ja budem dio te ekipe i, evo, uspio sam to već na idućem velikom natjecanju.

Brekalo se nada mjestu u hrvatskoj momčadi u nedjelju, a utakmica s Engleskom mogla bi mu biti najveća u dosadašnjoj karijeri.

- Mislim da će biti jedna od najvećih, jer je ovo prva utakmica na EP-u na kojoj ću biti dio reprezentacije. Bit će to poseban osjećaj koji ću uvijek pamtiti, a hoće li biti najveća, to ćemo vidjeti nakon utakmice - dodao je 22-godišnji član Vatrenih. I. Liović



Hrvati neće klečati, to nam nije u tradiciji
Hrvatski nogometni savez objavio je izjavu u kojoj objašnjava zašto hrvatski reprezentativci nisu kleknuli prije početka prijateljske utakmice protiv Belgije u znak potpore pokretu Black Lives Matter (BLM), i zašto to neće činiti na sljedećim utakmicama reprezentacije. - HNS i hrvatski reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Pritom, naravno, poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma, ili u neku drugu svrhu. HNS smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir kako će se prema tome postaviti. Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. HNS poštuje stav reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije - navodi se u objavi HNS-a.

Bruno Petković hrvatski napadač

Ako usporedimo Rusiju, gdje sam bio navijač, a ne sudionik, mnogo više podcjenjivanja i pompoznih najava bilo je od strane engleskih medija negoli od samih igrača. Naravno, oni znaju da su odlična reprezentacija, ali svjesni su i snage Hrvatske. Ne vjerujem da će biti podcjenjivanja i jurnjave, očekujem samo dobru utakmicu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike