Novosti
SJEDNICA VLADE

Apel: Cijepite se kako bismo do 1. srpnja mogli ukinuti mjere
Objavljeno 10. lipnja, 2021.

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade kako se ritam cijepljenja prvom dozom usporio zbog smanjenog interesa ljudi te građanima uputio apel da ne oklijevaju, nego da se cijepe kako bismo do kraja lipnja ostvarili 50 % cijepljenih i tako mogli ukinuti preostale epidemiološke mjere.



- To je jedini način da se potpuno vratimo u normalan život i ukinemo preostale mjere, jer je već prva doza cjepiva bitna da učinkovito štiti od ozbiljnih oblika bolesti - kazao je Plenković. Naveo je kako se nastavlja pozitivan epidemiološki trend: "Prema sedmodnevnoj incidenciji vratili smo se na razinu od prije deset mjeseci, čemu pridonosi povećanje broja cijepljenih i imunih, ljepše vrijeme i odgovorno ponašanje." Ipak, upozorio je kako imamo 40,8 % cijepljenih odraslih osoba najmanje prvom dozom, iako je osigurano dovoljno cjepiva da taj postotak bude znatno veći.

- Nemojmo dopustiti da zemlje koje su bile manje uspješne od nas u borbi protiv COVID-a danas budu uspješnije, jer se više njihovih sugrađana cijepi. Mi na ovaj način ne štitimo samo zdravlje i živote, nego i naše gospodarstvo, radno mjesto, svoja primanja, slobodu i pravo na normalan život - naglasio je Plenković. Rekao je i kako, ako ne ostvarimo 50 % cijepljenih do srpnja, u rizik stavljamo i uspjeh turističke sezone.

- To si ne smijemo dopustiti. Cijeli je svijet pogodila pandemija, ali Hrvatsku su pogodila i dva potresa, a to nas je koštalo koliko i četiri pandemije. Zato je bitno da se gospodarstvo vrati na putanje kontinuiranog rasta i oporavka - kazao je, dodajući da je ovo ispit zrelosti cijelog našeg društva te posebno apelirao na mlade.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako su u 24 sata evidentirana 184 nova slučaja zaraze koronavirusom, a udjel novozaraženih u broju testiranih je 3,39 %. Kaže kako pada broj zaraženih i hospitaliziranih, na bolničkom liječenju su 482 osobe, a 48 ih je na respiratoru. Bolnice postupno smanjuju kapacitete za COVID pacijente. U RH je dosad s dvije doze cijepljeno više od 616.000 građana. Neke županije uvode inovativne načine cijepljenja, pa je Virovitičko-podravska županija za ponedjeljak najavila početak rada COVID autobusa, a uskoro će i drugi. "Sada je pravo vrijeme za stjecanje imuniteta prije jeseni", kaže Beroš.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović ustvrdio je da se približavamo isteku aktualnih mjera te Stožer intenzivno priprema odluku o modalitetu produženja tih mjera do 1. srpnja. "Tada se očekuje i stupanje na snagu uredbe o digitalnoj potvrdi na razini EU-a", podsjeća. H



IZ EU-a SMO VIŠE DOBILI NEGOLI SMO DALI
Na sjednici Vlade predstavljeno je Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u RH, koje je i usvojeno. Iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) za razdoblje od 2014. do 2020. godine Republici Hrvatskoj na raspolaganju je bilo ukupno 10,7 milijardi eura. Do 2. lipnja 2021. ugovoreni su projekti u vrijednosti od 12,61 milijardu eura, odnosno 117,47 posto dodijeljenih sredstava. Ukupno je isplaćeno 5,82 milijarde eura, odnosno 54,25 posto dodijeljenih sredstava te je ovjereno 5,06 milijardi eura, odnosno 47,12 posto dodijeljenih sredstava. U razdoblju od 2013. godine do 2. lipnja 2021. razlika između uplaćenih sredstava iz proračuna EU-a u proračun RH i sredstava uplaćenih iz našeg proračuna u proračun EU-a iznosi 39,77 milijardi kuna u korist proračuna Republike Hrvatske. Operativni program Konkurentnost i kohezija ima najbolji postotak ugovorenosti sredstava od 127,54 posto raspoložive alokacije, dok najbolji postotak isplaćenih sredstava bilježi Program ruralnog razvoja - 72,05 posto. I.B.
Možda ste propustili...