Osijek
POMOZITE U SPAŠAVANJU ŽIVOTA

Uoči godišnjih darujte krvi konvalescentnu plazmu
Objavljeno 11. lipnja, 2021.

Uoči ljetnih godišnjih odmora svake godine dolazi do smanjenja broja doza krvi. Stoga je Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu osječkog KBC-a za lipanj predvidjelo niz akcija dobrovoljnog davanja krvi. Posljednje tri – one u aktivu Hrvatskih željeznica i MUP-a te u Gradskoj četvrti "Novi grad" prošle su odlično.



Naime, kako doznajemo od Martine Hećimović, zamjenice ravnatelja GD-a Crvenoga križa Osijek, u tri akcije prikupljene su čak 103 doze krvi, što je odličan broj. On će se i povećati jer će 26. lipnja u TC-u Portanova biti organizirana još jedna akcija. Zadovoljna odazivom dobrovoljnih davatelja je i prof. prim. dr. sc. Marina Samardžija, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek, koja naglašava da su maturanti među dragocjenim darovateljima. Valja istaknuti da su polaganjem ispita zrelosti, mature, 18-godišnjaci stekli uvjete i za ispit humanosti, a upravo je darovanje krvi pravi put i način kako drugome spasiti život.

- Sad trebamo popuniti zalihe kako bismo mirnije proveli ljeto. Stoga pozivam sve davatelje k nama na Transfuziju odnosno na akcije GD-a Crvenoga križa da pomognu drugima. Također, nemojmo zaboraviti ni na darovatelje konvalescentne plazme – upozorava dr. Samardžija.

Podsjetimo, Klinički zavod za transfuzijsku medicinu pozvao je još prije mjesec dana sve muškarce koji su preboljeli koronavirus, odnosno one koji su ga preboljeli i cijepljeni su, da daju krv i sudjeluju u prikupljanju COVID-19 konvalescentne plazme. S pomoću plazme, objašnjava, liječe se bolesnici koji su oboljeli od koronavirusa, odnosno bolesnici najteže pogođeni tom bolešću. Stoga je, unatoč smanjenom broju oboljelih na području Osijeka, Osječko-baranjske županije, pa i cijele Hrvatske, nužno prikupiti konvalescentnu plazmu jer borba s koronavirusom, dodaje naša sugovornica, još nije gotova. M.Mihelić



Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana