Osijek
KAKVA JE BUDUĆNOST LONČARICE VELIKE

Traži se rješenje za još jedno proširenje odlagališta smeća
Objavljeno 11. lipnja, 2021.

Za razliku od Zagreba, gdje se rješenje problema odlaganja komunalnog otpada dugo guralo pod tepih, a sada će to pitanje biti goruće za novu vlast, Osijek takvih problema nema. Osim što je poznato sve oko lokacije, Osječani su uvjerljivi, u nacionalnim okvirima, i u neprestanom smanjivanju količina otpada u "zelenim" kantama. Ipak, to ne znači da možemo biti bez brige. Jer i Lončarica Velika ima zadani kapacitet prijma, nakon čega se odlaganje otpada seli u budući regionalni centar za gospodarenje otpadom kod Antunovca. No kako se, zbog više razloga, projekt tog RCGO-a realizira dinamikom koja je prekoračila prvotno planirane rokove, to znači i produženje roka odlaganja otpada na Lončarici.U Gradu Osijek stoga naručuju studiju za pružanje usluge izrade projektno-studijske dokumentacije za zahvat povećanja projektiranog prostornog kapaciteta odlagališta neopasnog otpada. Gradski komunalni otpad ondje se odlaže od rujna 1995., a tijekom 2006. počela je sanacija i proširenje odlagališta. Dio je odlagališta saniran i zatvoren završnim prekrivnim slojem (dio sjevernog i dio istočnog pokosa odlagališta). Prošireno je uređenjem nove plohe za nastavak odlaganja otpada s temeljnim brtvenim sustavom, drenažnim sustavom odvodnje procjednih voda...

Nakon posljednjeg proširenja, iz lipnja prošle godine, procijenjeno je kako je preostali prostorni kapacitet odlagališta 215.000 kubika. To je kapacitet koji se, prema očekivanom trendu smanjivanja količine odloženog komunalnog otpada na odlagalištu, procjenjuje dostatnim do kraja 2024. Planom gospodarenja otpadom Grada Osijeka za razdoblje 2017. – 2022., a sukladno s planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za isto razdoblje, Lončarica Velika trebala bi se do 2022. popuniti, zatvoriti i sanirati, a komunalni otpad nadalje odlagati u RCGO-u Orlovnjak.

No, kako su aktivnosti vezane uz izgradnju centra u pripremnoj fazi (usluga izrade studijske i projektno-tehničke dokumentacije za centar), jasno je da neće započeti rad planirane 2022. godine, a, po svemu sudeći, ni do kraja 2024., kada će kapaciteti Lončarice Velike, prema procjeni, biti popunjeni. Jedno od rješenja je da se otpad nastavi odvoziti na đakovačko odlagalište Vitiku, no u Gradu Osijeku svjesni u kako to odlagalište nije ni dovoljno blizu ni ekonomski isplativo za građane Osijeka.

Kao jedino izgledno, racionalno i opravdano rješenje u takvim okolnostima nameće se potreba dodatnog povećanja kapaciteta odlagališta Lončarica Velika. Ali ne prostornim širenjem i novim zauzimanjem okolnog obradivog tla, nego izgradnjom dodatne potporne konstrukcije na južnom i zapadnom dijelu novoizgrađenih ploha. Time bi se omogućilo nadvišenje odlagališta i povećanje kapaciteta odlagališta za novih 100 tisuća kubika neopasnog otpada.


Dario Kuštro

Rokovi su probijeni Lončarica Velika trebala bi se do 2022. popuniti, zatvoriti i sanirati, a komunalni otpad nadalje odlagati u RCGO-u Orlovnjak, koji pak neće započeti rad planirane, 2022. godine
start 1995. godine
Gradski komunalni otpad ondje se odlaže od rujna 1995., a tijekom 2006. počela je sanacija i proširenje odlagališta. Dio odlagališta potom je saniran i zatvoren završnim prekrivnim slojem (dio sjevernog i dio istočnog pokosa odlagališta). Prošireno je uređenenjem nove plohe za nastavak odlaganja otpada s temeljnim brtvenim sustavom, drenažnim sustavom odvodnje procjednih voda.
Možda ste propustili...

JEDNODNEVNI GLAZBENI DOGAĐAJ

"Lomljenje metalom"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAMOZAPOŠLJAVANJE: IZ ŠEĆERANE U VLASTITI OBRT

Hrvoje nudi hot dog s kotača

2

CROATIA AIRLINES I ZL OSIJEK

Od 15. studenoga dva će se puta tjedno letjeti iz Osijeka u München

3

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA RIJEKE DRAVE

U petak svi na Dravu kod katakombi na fišijadu, utrku, kulturno-zabavni program...